« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto jaja moramo dobro termički obraditi?

Ako jaja nisu termički obrađena, tijelo će slabije apsorbirati neke hranjive tvari, a u tom slučaju postoji i rizik od infekcije

Jaja se trebaju dobro ispeći ili skuhati
Jaja se trebaju dobro ispeći ili skuhati (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

jaja

,

salmonela

,

termička obrada hrane

Jaja imamo uvijek u frižideru kako bi bili sigurni da uvijek imamo što za jesti - bila to neka kompliciranija hrana ili ih jednostavno bacimo na tavu i ispečemo. No, ponekad žurimo i stavimo na stol jaja koja nisu dovoljno termički obrađena.

E sad, znate li što se točno dogodi ako pojedete jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena?

Prednosti

Dobijete više vitamina D - stručnjaci navode da sirova jaja nude oko 36 posto više vitamina D koji je nužan za snižavanje rizika od osteoporoze, srčanih bolesti, pretilosti i depresije. Sunčeve zrake su također izvrstan izvor vitamina D, no ako se ne izlažete previše suncu, sirova jaja su odlična zamjena.

Unijet ćete više omega-3 masnih kiselina - jaja su bogata ovim zdravim mastima, a termička obrada može otežati njihovu apsorpciju. Omega 3-masne kiseline nude niz zdravstvenih pogodnosti, od borbe protiv bolova u zglobovima i upale, snižavanja lošeg kolesterola, do borbe protiv tjeskobe i depresije.

>> Zašto je dobro jesti jaja >>

Vaše oči mogu ostati zdravije - dva antioksidansa koja se nalaze u jajima su lutein i zeaksantin, a za oba je poznato da štite oči od oštećenja i čuvaju vid netaknutim. Visoke temperature mogu uništiti i lutein i zeaksantin.

Bit će vam dostupno više biotina - prema riječima stručnjaka, biotin je vitamin B koji je potreban za niz stvari: zdravu kosu, lijepu kožu, jake nokte, pravilan rad štitnjače i nadbubrežnih žlijezda. Također, biotin vam daje i energiju te pomaže regulirati metabolizam.

Unijet ćete više kolina koji također ima niz zdravstvenih prednosti - naime, kolin je potreban za ispravan rad mišića, funkcioniranje jetre, razvoja mozga, stabiliziranje raspoloženja i normalnog metabolizma. Nedostatak kolina, na temelju određenih studija, može povećati rizik od Alzheimerove bolesti. Stručnjaci kažu da možete unijeti do 20 posto više biotina ako konzumirate sirova jaja.

>> Jaja s dodacima mogu usporiti metabolizam >>

Mane

Apsorbirat ćete manje proteina - naime, jaja su izuzetno bogata proteinima. Prema znanstvenim istraživanjima, apsorpcija proteina se smanjuje ako se jaja konzumiraju sirova - do 90 posto proteina apsorbira se ako se jaja skuhaju, dok se samo 50 posto proteina apsorbira u sirovim jajima.

Sirova jaja mogu biti kontaminirana bakterijama - visoke temperature ubijaju bakterije i stoga je poželjno termički obraditi hranu, navodi Healthy builderz.

>> 8 cool ideja za upotrebu jaja >>

Postoji i velika šansa da sirovo jaje sadrži salmonelu, vrstu bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom. Stručnjaci objašnjavaju da se salmonela može nalaziti i na ljusci, ali i u samom jajetu.

21.09.2021. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh