« Život
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako uloviti lažljivca

Obratite pažnju na četiri kategorije komunikacije - pokrete tijela, izraz lica, ton glasa i sadržaj onoga što izgovara

Ovako se prepoznaje lažljivce
Ovako se prepoznaje lažljivce (Arhiva)
Više o

laž

,

znakovi

,

lažljivci

Lažljivce nije baš uvijek lako prepoznati - da biste ga uspješno identificirali lašca, za početak vam treba znanje o tome kako se ta osoba ponaša kada govori istinu. Stoga, postavite nekoliko općenitih pitanja poput 'odakle si', 'koliko imaš godina' i promatrajte ga. Gdje gleda? Kakav mu je glas? Iz pogleda i tona kojim govori, vrlo lako možete detektirati je li ono što čujete istina, savjetuje Traci Brown, stručnjakinja za govor tijela. 

Ukratko, obratite pažnju na četiri kategorije komunikacije - pokrete tijela, izraz lica, ton glasa i sadržaj onoga što izgovara. Ako je nekome neugodno zbog onog što ga pitate, mogao bi se vrtjeti na stolici, ako je nervozan, glas bi mu mogao puknuti i slično.

Evo onda četiri znaka da osoba laže:

Gestikulacija - posebnu pozornost obratite na ruke. Lažljivci imaju navadu da njihove geste rukama nisu u suglasju s onim što govore, ili gestikuliraju tek nakon što završe s pričom. To se događa jer je mozak okupiran izmišljanjem priče i uvjeravanjem slušatelja da je istinita. 

Glas - kada su ljudi nervozni, glas im se povisuje jer se mišići u glasnicama sužavaju što je reakcija na stres uzrokovan laganjem. Zbog toga im glas katkad zvuči piskutavo. U nekim situacijama glas im puca, često pročiščavaju grlo što su sve znakovi da su im glasnice stisnute zbog nelagode. 

Mimika - obratite pozornost na oči. Lažljivac će često neprirodno buljiti u vas ili u ključnom trenutku odvratiti pogled. To je moguć znak da očima zvjeraju naokolo smišljajući što će sljedeće izgovoriti.

Sadržaj govora - ako vaš sugovornik pretjerano koristi fraze 'bit ću iskren', 'iskreno', 'reći ću ti istinu', to može biti očiti znak da se previše trudi uvjeriti vas u svoju istinoljubivost što može biti znak laganja. Lažljivci vole i poštapalice jer ih koriste kako bi dobili na vremenu dok izmišljaju sljedeću laž.

07.12.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh