« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
RECEPTI S OSTACIMA

Kako ukusno iskoristiti ostatke hrane

Ostaci jučerašnjeg ručka ili večere nisu za smeće, uz malo mašte i truda možete ih iskoristiti za još jedno fino jelo

Tortilje su odličan izbor
Tortilje su odličan izbor (Shutterstock)
Više o

hrana

,

recepti

,

tortilje

,

ostaci hrane

,

rižoto

,

Crème brûlée

,

bjelanjak

Ako ne iz novčanih i ekoloških razloga, onda barem iz moralnih nije lijepo bacati ostatke hrane, pogotovo kada se iz njih sutradan mogu pripremiti ukusne delicije. Uz malo kreativnosti i truda kuhane špagete, pečeno meso, rižoto, umake i drugu hranu možete pretvoriti u još jedan uspješan i poseban obrok.

Kuhana tjestenina

Prelijte jučerašnju tjesteninu vrućom vodom, ocijedite i rasporedite u nauljeni lim za muffine (ili manje posudice). Možete dodati razno povrće poput graška, šampinjona, rajčica ili nekoliko kockica pancete. Prelijte s mješavinom jaja i mlijeka te posipajte parmezanom ili prekrijte kriškom sira. Ostavite u pećnici dok sir ne poprimi blago smeđu boju.

Tjesteninu na ovaj način pripremaju i vrhunski kuhari jer se muffini mogu odlično iskoristiti u predjelima i posluživati sa salatom. Možete iskoristiti sve oblike tjestenine, a nema veze ni ako je već pomiješana s jučerašnjim umakom.

Riža i rižoto

Kuhana riža  se može upotrijebiti na više načina - može se iskoristiti za salatu, kao punjenje za povrće ili meso te u juhi. Rižoto traži nešto više kreatvivnosti u pripremi novog jela. Prelijte ga s malo vrućeg temeljca, a kad ispari dodajte parmezan. Potom oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i popržite na malo maslaca. Servirajte sa salatom ili pikantnim umakom od vrhnja ili rajčica.

Bjelanjak i žumanjak

Često se događa da imamo bjelanjak ili žumanjak viška kojeg onda bacamo u nedostatku boljih ideja, iako se od njih mogu napraviti fini deserti. Makroni su odlična slastica od bjelanjaka, a vrlo se brzo mogu pripremiti. Potrebno je izmikasti bjelanjak sa šećerom (za jedan bjelanjak je dovoljno 50 g šećera), dodati mljevene lješnjake, a po želji i mrvice čokolade ili kokosa. Rasporediti po limu i peći dok ne poprime boju na 150 stupnjeva.

Od žumanjka se može pripremiti Crème brûlée. Za četiri porcije potrebni su sljedeći sastojci: 60 g šećera, 4 žumanjka, štangica vanilije ili aroma vanilije, 75 ml slatkog vrhnja, 200 g creme fraichea i 10 g šećera koji se na kraju karamelizira. Priprema: Izmiksajte žumanjke i šećer. Na pari 15 min miješajte slatko vrhnje i vaniliju, potom izvadite štangicu, a dodajte žumanjke sa šećerom i creme fraiche. Nastavite miješati nad parom sve dok ne nestanu mjehurići. Rasporedite u zdjelice i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Prije serviranja tanko posipajte šećerom i karamelizirajte.

Meso

Sve vrste pečenog mesa se mogu iskoristiti dan kasnije za odlične sendviče, salate i tortilje. Kreativnosti gotovo nema kraja. Možete pripremiti salatu od različitog povrća i po njoj rasporediti komadiće mesa. Nadalje, uz list salate, malo sira i poprženog povrća (paprike, kukuruza, luka) možete komadiće mesa zamotati u tortilje, a sendviči s hladnim jučerašnjim mesom su finiji od mnogih kupovnih.

Molimo kolege s portala She.hr da ne kopiraju kompletan članak.

25.10.2012. 11:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh