« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
EROTSKA ANTIKA

Kako su zapravo ljubovali stari Rimljani

Seks, požuda i smrt - tim se riječima može opisati kako su Rimljani u doba antike doživljavali ljubav, dakle, nimalo romantično

(Wikipedia)
Više o

ljubav

,

seks

,

strast

,

požuda

,

Rimljani

,

antički Rim

,

Barbara Gold

Ljubav u doba starih Rimljana nije uključivala dijeljenje, poštovanje i brigu. Barem tako tvrdi prof. Barbara Gold s Hamilton Collegea. Kaže da je antičkim Rimljanima ljubav bila samo seksualni užitak, te su je doživljavali kao neku vrstu bolesti.

''Miješali su sirovu razvratnost i najdublje izraze seksualne, erotske žudnje'', kaže prof. Gold i dodaje kako u starom Rimu nije bilo prave ideje o jednakosti ili prijateljstvu. Navodi i stihove pjesnika Katula koje je on pisao svojoj ljubavi, a koji glase: ''Mrzim i volim. Možda pitate zašto to radim? Ne znam, ali osjećam da se to događa i u agoniji sam.''

Daleko je to od romantične poezije, ali dubina takve poezije antike daleko je opet od suvremene komercijalne, pa i lažne predstave ljubavi kakvu vidimo u filmovima i serijama.

Može se, dakle, reći da stari Rimljani možda nisu bili romantični, ali vjerojatno su bili realniji i svjesniji u kakvom svijetu žive.

27.01.2010. 14:56:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh