« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVI POČETAK

Djevojčica koja je imala 8 udova krenula u školu

Lakshmi Tatma preživjela je prije dvije godine 27-satnu opreaciju razdvajanja od parazitskog blizanca koji se nije u potpunosti razvio u maternici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.dailymail.co.uk)
Više o

Indija

,

operacija

,

lakshmi tatma

,

udovi

,

parazitski blizanac

,

skolioza

Ovo je priča o malenoj ali jedinstvenoj djevojčici. Ona se rodila u iznimno siromašnoj državi Bihar u Indiji s osam udova i dva torza spojenima u kukovima. No, danas, dvije godine nakon nevjerojatne operacije, Lakshmi Tatma, već je odrasla djevojčica i krenula je u školu.

Njena 26-godišnja majka Poonam nikad nije vjerovala da će dočekati ovaj dan. Inače Lakshimi je rođena s ozbiljnim deformitetom, no u selu su je štovali kao božanstvo - seljani su vjerovali dan je ona reinkarnacija indijske božice bogatstva i plodnosti te su joj donosili darove i dolazili k njoj po blagoslov.  No, njena sličnost s božanskom imenjakinjom imala je svoju cijenu - djevojčica nije mogla ni hodati, ni stajati, pa ni sjediti. Ona je bila spojena s bezglavim parazitskim blizancem koji se prestao razvijati unutar maternice. Liječnici su bili uvjereni da dijete neće dugo poživjeti. Danas se potpuno oporavila od 27-satne operacije koja joj je spasila život.

No, opasnosti još nisu prošle. Ispod naličja slatke djevojčice krije su ozbiljni medicinski problemi koji će zahtijevati još brojne operacije. Ona naime ima skoliozu, odnosno iskrivljenje kičme koje ako se ne operira može izazvati neugodne komplikacije kako Lakshmi raste. Još jedna operacija ju čeka - približavanje kukova. Plastični kirurzi  moraju smisliti kako da joj rekonstruiraju stražnjicu. Zatim na red dolaze mokraćni mjehur, crijeva...

Roditelji se nadaju da će se sve na kraju ipak sretno završiti. A isto se nada i dr. Sharan Patil koji ju je operirao u vlastitoj bolnici 2007. godine.

27.01.2010. 17:09:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh