« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SEKS ILI EMOCIJE

Doživljavaju li zbilja žene i muškarci prevaru različito?

Znanstvenici preispituju dosadašnje tvrdnje da ženama više smeta emocionalna, a muškarcima seksualna nevjera

(Dreamstime)
Više o

žene

,

prevara

,

veze

,

nevjera

,

muškarci

,

seksualna prevara

,

emocionalna prevara

Dosadašnja znanstvena istraživanja tvrdila su da su muškarci više ljubomorni zbog seksualne nego zbog emocionalne prevare. Za razliku od njih, žene diljem svijeta više pogađa emocionalna nevjera. Prevladava teorija koja razloge tomu vidi u evolucijskom porijeklu - muškarci su uvijek budni što se tiče seksa jer nikad ne mogu biti potpuno sigurni jesu li baš oni očevi djeteta, dok žene žele imati partnera koji je predan podizanju obitelji.

Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science govori da se ta razlika nalazi u individualnim osobinama, bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama. Kenneth Levy i Kristen Kelly sa Sveučilišta u Pennsylvaniji ispitali su prevladavajuću teoriju zato što postoji dosta velika skupina muškaraca kojima je, kao i ženama, emocionalna prevara puno gora od one seksualne.

Levy i Kelly smatraju da to može biti vezano uz povjerenje i emocionalnu povezanost. Naime, neki ljudi su jednostavno sigurniji u vezama, dok drugi odbacuju potrebu vezati se uz nekoga jer se time štite od ranjivosti. Znanstvenici navode da ih zbog toga više zanima seksualni aspekt veze.

Levy i Kelly pitali su zato muškarce i žene što ih više uznemiruje - seksualna ili emocionalna nevjera, a istraživanje je potvrdilo njihovu teoriju. One koji ne žele ostvariti dublji odnos više smeta seksualna prevara, a one koji se žele vezati, uključujući i muškarce, više uzrujava emocionalna prevara.

Znanstvenici kažu da ova saznanja potvrđuju da se ljubomora višestruko i mnogo kompliciranije utvrđuje nego što se prije mislilo.

27.01.2010. 13:48:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh