« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POGREŠKE SU SKUPE

Kako steći naklonost nadređenog nakon pogreške

Preuzmite odgovornost, više se potrudite i sljedeći put odradite posao kako treba - ulizivanje je strogo zabranjeno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

posao

,

radno mjesto

,

nadređeni

,

šef

Nadređeni vam je povjerio određeni zadatak i vi ste podbacili. U tren oka sva vaša postignuća više nisu tako sjajna. Naravno, sad više ne znate kako biste se suočili s njim i ispravili stvar. Srećom po vas, imamo nekoliko savjeta kako to učiniti.

Preuzmite odgovornost

Najlakše je za neuspjeh okriviti nekog drugog, ali nemojte to učiniti. Tako biste samo pogoršali situaciju. Priznajte da ste pogriješili i zatražite savjet od šefa ili smjernice kako to učiniti ispravno sljedećeg puta. Na taj način ćete izbjeći mogućnost pogreške u budućnosti, a malo ćete nadređenom nahraniti ego. Ipak, važno je da se prije svega pripremite za duge prodike. Na kraju će se isplatiti.

Ponašajte se što je bolje moguće

Nakon podbačaja više nećete biti prvi izbor nadređenog kad su u pitanju veći i ozbiljniji projekti. Zato morate iskoristiti svaku priliku da se dokažete i pokažete u najboljem svjetlu. Najbolje bi bilo da mu se sklonite s puta i da se posvetite poslu. Dođite na posao prije njega i otiđite nekoliko trenutaka nakon njega. Skratite stanke za ručak. Izbjegavajte zadržavanja, razgovore i tračeve oko aparata s vodom. Ne koristite radno vrijeme za nešto drugo pored posla (Facebook, YouTube, igrice, surfanje) osim ako to nije dio vašeg posla. Drugim riječima, nemojte mu dati povoda da vam prigovara.

Ubacite tu i tamo pokoji kompliment

Da se razumijemo - bez ulizivanja. Budite iskreni i otvoreni. Nemojte ga pohvaliti bez razloga jer će vas pročitati i tek ste tad nagrabusili. Svoje komplimente držite u sferama rada i posla, a ne njegova izgleda i stila. I kad dajete komplimente budite precizni i jasni - znači, nemojte reći da vam se dopala njegova prezentacija općenito, već navedite što točno iz prezentacije.

Budite omiljeni i među kolegama

Ulažite u sebe, naučite neke nove vještine koje će vam koristiti na poslu. Zatim ih s velikom dozom skromnosti primjenjujte na radnom mjestu i pomažite kolegama. Cilj je pokazati da ste vi najbolji i da svi uvijek mogu računati na vašu pomoć i susretljivost. Nadređenom će se dopasti to što ste timski igrač. Ali budite oprezni u pokazivanju svojih sposobnosti da ne bi ispalo kako se hvalite.

Odradite posao kako treba

Kad opet steknete njegovo povjerenje i naklonost, pobrinite se da ne zabrljate. Pažljivo pristupite zadatku. Bilo bi idealno da taj zadatak nije najteži te da istovremeno osigurava vašu maksimalnu vidljivost i prisutnost kako bi vas nadređeni uočio. Obavite sva potrebna istraživanja. Zatražite savjet od iskusnijih kolega. Napravite i više nego što se traži. Tko zna, možda vas iza ugla čeka i unaprjeđenje.

12.12.2010. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    davordelic
    12.12.2010. 17:25
    eh da... :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh