« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako spriječiti siječanjski blues

Blagdani su prošli, ušli ste u žrvanj svakodnevnih obaveza i polako vas lovi siječanjska depra, kojoj pomaže i ovo sumanuto vrijeme ... evo recepata za bolje raspoloženje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

depresija

,

savjeti

,

siječanjska depresija

,

hidroksitriptofan

Cirkus oko blagdana je prošao, pojelo se, popilo, neumjereno potrošilo i sad je vrijeme za povratak u stvarnost. Kako je ona sve samo ne lijepa za većinu ljudi, ne čudi da postoji pojam siječanjske depresije, posljedice tzv. sezonskog poremećaja raspoloženja, koje na engleskom ima prikladnu kraticu SAD.

Daily Mail je čitatelje podsjetio na neke mogućnosti izbjegavanja siječanjskog bluesa, pa ćemo ih mi proslijediti vama, uz jednu iznimku. Njima su na prvom mjestu lijekovi, a kako je broj Hrvata na antidepresivima već poprimo zabrinjavajuće razmjere, to vam ne preporučujemo, priroda ima dovoljno svojih lijekova.

Znači, kako ne bi i mi postali Prozac nation, krenimo drugim smjerom. Siječanjski blues obično se pojačava vremenskim (ne)prilikama, preciznije, nedostatkom svjetla. Nije baš drastično kao u Životu na sjeveru da moramo nositi naočale s led diodama, ali ova magla i niski oblaci definitivno ne pomažu. 

Ipak, postoje terapije lampama koje imitiraju sunčevu svjetlost kako bi natjerale mozak da počne jače proizvoditi serotonin i noradrenalin koji utječu na bolje raspoloženje. Uz to, istraživanja su pokazala da je ova terapija jednako učinkovita kao i antidepresivi. A naš je savjet - čim grane sunce, trkom u šetnju, sjednite na neku klupicu, zažmirite i pustite da vas Sunce napuni energijom.

Drugo je istraživanje pokazalo da 80 posto slučajeva sindroma SAD može biti riješeno sa sat vremena razgovora s psihologom tjedno. Kod nas to nije toliko popularno, ali jest kava s prijateljem ili prijateljicom u intimnoj atmosferi. Otvorite jedno drugom dušu, olakšajte se i neka crne misli izađu iz vas.

Jedan od razloga siječanjskog bluesa je i redovni zimski nedostatak vitamina D zbog već spomenutog nedostatka sunčeve svjetlosti, pa navalite na masnu ribu poput lososa i tune, a oni plićeg džepa mogu jednako dobro nadoknaditi nedostatak sardinama i skušama. Uvijek ostaje mogućnost uzimanja vitamina D kao dodatka prehrani ili u kapima, pa obavezno to napravite ako niste ljubitelj ribe. Preporučena dnevna doza je 10 do 20 mikrograma - za što je dovoljno 15 do 30 minuta na suncu.

Priroda nam je osigurala još jedan lijek protiv depresije - 5-HTP ili 5-hidroksitriptofan, aminokiselinu koja se u organizmu proizvodi iz triptofana, a njega ćete naći u mliječnim proizvodima, ribi, piletini i govedini. 

5-HTP dokazano poboljšava raspoloženje, ublažava migrene, pomaže pri mršavljenju i potiče san, a kako ga ima i u kapsulama, ništa vam ne stoji na putu da se riješite siječanjske depresije čim pomoli glavu.

09.01.2014. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh