« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
7 FAZA

Kako spasiti vezu nakon nevjere

Dug je put od otkrivanja nevjere do novog zajedničkog početka, veza prolazi kroz 7 ključnih faza

Prekid
Prekid (Free Digital Photos)
Više o

brak

,

nevjera

,

ljubavnica

,

bračna prijevara

Nevjera u pravilu znači prekid jer partneri više ne uspijevaju uspostaviti međusobno povjerenje koje je temelj svake zdrave i sretne veze. Psiholog Andrew G. Marshall, koji godinama nudi terapije za parove, susreo sa stotinama prevarenih ali i onih koji varaju. U knjizi "How Can I Ever Trust You Again?: Infidelity: From Discovery To Recovery In Seven Steps" opisuje što se u vezi događa nakon nevjere i kako se na kraju ipak može spasiti partnerstvo ako za to postoji obostrana želja i ljubav.

1. Šok i nevjerica
Teško je prihvatiti da partner ne odgovara slici koju smo godinama stvarali i da vezu ne shvaća kao mi sami. Marshall tvrdi da se sa šokom možemo lakše nositi ako nakon početnog predbacivanja ipak pokušamo razgovorom saznati zašto i kako je do nevjere došlo. Izbjegavajte riječi "uvijek", "nikad" i "trebao si/trebala si" jer vode do svađa, a rješenje je tada sve dalje.

2. Intenzivno propitkivanje
Veza se može spasiti u prvih šest mjeseci nakon otkrića nevjere. Najvažnije je saznati potpunu istinu pa osoba koja je zaglibila u tuđem krevetu mora bez ustručavanja i prikrivanja priznati sve što se dogodilo. S druge strane, osoba koja je prevarena ne smije si dopustiti paničarenje i donošenje odluka preko noći.

3. Vrijeme odluke
Uzmite si vremena i u miru odlučite želite li ostati ili otići. Razmislite o dugoročnim posljedicama moguće odluke i pitajte se imate li dovoljno informacija za ispravnu interpretaciju afere. Marshall naglašava da je bolje pokušati i izgubiti nego odustati bez pokušaja.

4. Nada
Pokušajte bol shvatiti kao priliku za nove spoznaje i novi početak, izlazak iz rutina. Koncentrirajte se na sadašnjost jer će vas lijepe uspomene samo dodatno rastužiti a budućnost plašiti. Nemojte se nikada uspoređivati s trećom osobom jer ćete od toga imati više štete nego koristi.

5. Pokušaj uspostavljanja normale
Brojni parovi u ovoj fazi pate od naknadnih potresa. Najgore je prošlo, odluka za novi početak je pala, ali rane su još svježe i ništa zapravo nije kao prije. Javljaju se potiskivanje, pretjeran oprez i forsiranje - radi se o sasvim prirodnim reakcijama koje nažalost usporavaju proces mirenja. "Oporavak nakon nevjere traje mjesecima, a ne tjednima", upozorava Marshall.

6. Očaj
Iz ormara ponovno počinju ispadati kosturi. Partneri su u ovoj fazi spremni dublje analizirati svoju vezu i razgovarati o problemima koje su imali prije same nevjere. Postoje tri vrste problema: poznati (dugogodišnji i naizgled nerješivi), otkriveni (oni koji su nastali nevjerom) i sakriveni (postoje u podsvijesti). Slušanje je ključno za uspješno prevladavanje ove faze, a pomaže i postavljanje malih ciljeva, odnosno malih promjena u međusobnom odnosu.

7. Intenzivno učenje
Riješeni su svi problemi i nesigurnosti do kojih je došlo zbog nevjere. Osoba koja je varala se najiskrenije ispričala, a prevarena osoba je spremna oprostiti. Postupno se vraća i povjerenje. Izvucite pouke iz zajedničke neslavne prošlosti, podvucite crtu i krenite dalje.

25.05.2011. 22:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh