« Život
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako skinuti temperaturu?

Najlakši i najbrži način za spuštanje temperature jest uzimanje lijekova na bazi paracetamola (u nekim slučajevima i ibuprofena), no može se učinkovito skinuti i prirodnim putem

Znate li starinske recepte?
Znate li starinske recepte? (Arhiva)
Više o

temperatura

,

skidanje temperature

Povišena tjelesna temperatura javlja se i kod bakterijskih i kod virusnih infekcija, no liječenje je uvelike različito.

Bakterije ubijaju antibiotici, ali oni nisu učinkoviti protiv virusa. Sve što možete učiniti ako imate prehladu ili gripu jest mirovati i piti puno tekućine, najbolje vodu ili nezaslađeni čaj, a ako imate apetit, jedite laganu hranu poput juha koje će vas okrijepiti i ubrzati oporavak.

Najlakši i najbrži način za spuštanje temperature jest uzimanje lijekova na bazi paracetamola (u nekim slučajevima i ibuprofena), no može se učinkovito skinuti i prirodnim putem koji je uvijek bolji izbor. Evo nekih najpoznatijih koji se već stoljećima koriste u narodnoj medicini:

Oblozi - mlaki oblozi položeni na glavu također mogu pomoći u skidanju povišene temperature, ali isto tako pazite da ih ne namočite previše hladnom vodom. Kada se oblog zagrije, okrenite ga na drugu stranu. Kad je i ona topla, oblog ponovno namočite mlakom vodom i položite na čelo.

Ohladite prostorije - kada imate vrućicu, nipošto ne boravite u zagrijanim prostorijama već otvorite prozor kako bi spustili temperaturu sobu, a time i temperaturu svoga tijela. No, nemojte pretjerati - ako počnete drhtati, zatvorite prozor i pokrijte se.

Tretman rakijom - znate kako kažu naši stari - rakija je lijek za sve! Alkohol izvlači toplinu kao i krumpir pa se preporučuje umasirati ga u kožu, pogotovo na tabane, prsa, prostor iza koljena i nadlanice. Ako nemate rakiju, dostatan će biti i medicinski alkohol.

Tuširanje mlakom vodom - starinski način skidanja temperature svakako je tuširanje mlakom vodom. Nipošto se ne preporučuje hladna jer bi organizam mogao doživjeti šok i još više povisiti temperaturu. Prije i nakon tuširanja obavezno izmjerite temperaturu.

Skidanje temperature krumpirom - krumpiri odlično upijaju toplinu pa su jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za skidanje temperature. Narežite dvije do četiri debele ploške krumpira, položite ih na tabane i navucite čarape. Držite ih barem pola sata ili dok se temperatura ne spusti. Ako je potrebno, ponovite tretman s novom turom krumpira.

06.11.2020. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.11.2020. 21:47
    kazu hladni tuš ali rakija pomaze smanjiti temperaturu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh