« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako se uspješno rashladiti po vrućinama

Evo par savjeta kako u vlastitom stanu napraviti ugodnu oazu svježine prirodnim i jednostavnim načinima

Ne da je vruće...
Ne da je vruće... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

vrućine

,

rashlađivanje

Vrućine su stigle, štoviše, ne nazire im se kraj, a ako spadate u one nesretnike koji nemaju rijeku, potok, more ili nešto slično pri ruci, vjerojatno vam klima radi non-stop. Još ako nemate ni nju... teško vam je, znamo.

Stoga, evo par savjeta kako u vlastitom stanu napraviti ugodnu oazu svježine prirodnim i jednostavnim načinima

Hrana i piće - izbjegavajte začinjenu i tešku hranu te kofeinske napitke i gazirane sokove. Pijte vodu i čajeve sobne temperature (ili čak tople). Nemojte piti jako hladnu vodu iz hladnjaka. Također izbjegavajte alkohol. Jedite većinom povrće i voće, a kuhanje svedite na minimum iz jednostavnog razloga što zagrijava prostorije u kojima boravite. Jedite više manjih obroka kroz dan.

Kućanski aparati i prozori - najučinkovitije je prije spavanja širom otvoriti prozore da uđe svjež zrak tijekom noći, pa ih onda ujutro zatvoriti, spustiti rolete i navući zastore. Ako nemate klimu, a imate ventilator, ispred njega stavite posudu s ledenom vodom. Ovaj mehanizam oponašat će klimu. Pogasite sve kućanske aparate koje trenutno ne koristite jer dok rade zagrijavaju prostor. 

Lijekovi - ako vi ili netko od ukućana uzima lijekove pripazite na kojoj temperaturi moraju biti. Neki mogu biti u hladnjaku pa ih tamo držite za vrijeme vrućina. konzulitrajte se s liječnikom, ukoliko niste sigurni. 

Mirujte - nemojte se bespotrebno naprezati. Ostavite kućanske poslove za neki drugi dan. u vrijeme najveće vrućine odmarajte i dopustite tijelu da diše. 

Tuširanje, spavanje, odjeća - još jedan način kako se rashladiti za paklenih vrućina je tuširanje, ali ne u hladnoj vodi, već u mlakoj. Tuširajte se nekoliko puta dnevno ili vodom osvježite vrat i pregibe na rukama i nogama.Ukoilko slučajno posjedujete svilene plahte, stavite ih na krevet. one će vas hladti. Ako ih nemate, poslužit će i pamuk.  Nosite svijetlu odjeću od prirodnih, laganih materijala, šireg kroja. 

Vodite brigu o starijim osobama koje žive same - nazovite ih češće, no što to običavate. Ponudite im pomoć.

07.07.2017. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh