« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Salmonela - kako je prepoznati

Glavni put prijenosa salmonele je kontaminirana hrana, i premda većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem, određeni slučajevi infekcije mogu biti opasni po život.

Salmoneloza može biti izuzetno opasna
Salmoneloza može biti izuzetno opasna (Arhiva)
Više o

salmonela

,

simptomi

,

salmoneloza

Salmonela je naročito opasna u ljetnim danima, kad se meso vrlo često ne čuva na primjeren način, pa ako imate nesreću da ste ga kupili ili pojeli u restoranu, evo kako ćete prepoznati simptome bolesti koje izaziva - salmoneloze.

Salmoneloza je simptomatska zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz roda Salmonella, a predstavlja jedan od najčešćih uzroka proljeva na svijetu. Glavni put prijenosa salmonele je kontaminirana hrana, i premda većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem, određeni slučajevi infekcije mogu biti opasni po život.

Najčešći put zaraze salmonelama jest konzumacija zaražene (tj. zagađene ili kontaminirane) hrane, koja često nema nikakav neuobičajen izgled ili miris. Upravo zbog toga nepridržavanje higijenskih postulata tijekom kuhanja (napose u velikim kuhinjama i restoranima) ili neadekvatna termička obrada hrane mogu dovesti do značajnih epidemija salmoneloza.

Namirnice koje nose najviše rizika su sirovo meso (poglavito perad), jaja i mliječni proizvodi (posebice kolači koji se prave od tih namirnica), no zabilježene su i epidemije salmoneloza podrijetlom iz voća, povrća i pekarskih proizvoda.

Ipak, unatoč poznavanju raznolikosti vehikula koji mogu prenijeti salmonele, netifusne salmoneloze su danas mnogo češće nego prije (što se vidi i iz učestalih novinskih naslova), pa tako po učestalosti čak premašuju šigeloze. Uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije ljudi u razvijenom svijetu. Velika većina salmonela parazitira u životinjskim crijevima, a česti nositelji ove bakterije su domaća perad, svinje, goveda i miševi (premda su salmonele nađene i u drugih sisavaca, ptica, pa čak i nižih kralježaka). Ono što je važno naglasiti jest da je do 5 posto svih salmoneloza u čovjeka povezano s izloženošću egzotičnim kućnim ljubimcima, i to u prvom redu reptilima.

Mjesto ulaska bakterija u čovjeka jest gastrointestinalni trakt, pa tako govorimo o feko-oralnom putu prijenosa infekcije. S obzirom daje za razvoj bolesti u većini slučajeva potrebna velika infektivna doza salmonela, izvor infekcije je nerijetko hrana koja stoji i koja pruža pogodan milje za dijeljenje salmonela. S druge strane, infekciju može prenijeti (te kontaminirati hranu) i oboljela osoba ili pak kliconoša, za što je ponekad dovoljan i izravni kontakt (ponajviše u rodilištima ili domovima za starije osobe). Predisponirajući čimbenici su smanjenje kiselosti želuca, primjena antibiotika, nedavna operacija na crijevima, upalna bolest crijeva, kao i defekt stanične imunosti.

 

07.07.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh