« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako se riješiti peruti na prirodan način

Dermatolozi će vam u većini slučajeva preporučiti posebne šampone za rješavanje peruti koje kupujete u ljekarnama, no postoje i prirodni načini koje je uvijek dobro isprobati

Perut je nezgodna pojava
Perut je nezgodna pojava (Arhiva)
Više o

prirodni recepti

,

perut

Perut je nekima popriličan problem, jer vidjeti tragove na bluzi ili sakou nisu baš lijepi, čak i ako vam ne smeta zbog nekih zdravstvenih razloga.

Dermatolozi će vam u većini slučajeva preporučiti posebne šampone za rješavanje peruti koje kupujete u ljekarnama, no postoje i prirodni načini koje je uvijek dobro isprobati.

Aloe vera - gel od aloe vere djeluje antibakterijski i protugljivično, posebice ako se direktno uzima s biljke. Nakon što ste oprali kosu, nanesite gel na tjeme i pustite neka djeluje oko pola sata do sat vremena. Nakon toga je isperite mlakom vodom, ako je potrebno i blagim šamponom.

Aspirin - aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja također ima protuupalna svojstva i koristi se za liječenje akni i prištića. Za brz tretman protiv peruti, usitnite dvije tablete aspirina i dodajte ih u malo šampona te tom mješavinom operite kosu.

Čajevac - eterično ulje čajevca se od davnina koristilo za liječenje mnogih bolesti i stanja, od akni do psorijaze. Ovo moćno ulje ima snažna antimikrobna i protuupalna svojstva pa djeluje i na perut. Kako je eterično ulje čajevca dosta jako, uvijek ga koristite s nekim baznim uljem. Pomiješajte pet kapi ulja čajevca sa žlicom maslinovog ili bademovog ulja te mješavinu utrljajte u kosu, posebno se fokusirajući na tjeme. Ostavite da djeluje barem sat do dva ili čak preko noći te potom kosu operite blagim šamponom dok ne isperete sve ulje.

Čičkovo ulje - još jedno korisno i moćno ulje za kosu i vlasište jest čičkovo ulje. Bogato je vitaminom A, esencijalnim masnim kiselinama i važnim mineralima, umiruje nadraženo vlasište i djeluje antibakterijski. Prije svakog pranja umasirajte ga u tjeme i pustite neka djeluje nekoliko sati. Potom kosu dobro operite šamponom i osušite na zraku.

Kokosovo ulje - baš kao i ulje čajevca, kokosovo ulje također pomaže protiv peruti. Ima antibakterijski učinak i bogato hidratizira kožu pa sprječava isušivanje, što može pogoršati perut. Jednom do dva puta tjedno umasirajte ekstra djevičansko kokosovo ulje u tjeme, pustite da djeluje dva sata i potom kosu operite šamponom dok nije potpuno čista i nemasna.

Jabučni ocat - kiselost jabučnog octa potiče odbacivanje bijelih ljuskica, odnosno mrtvih stanica kože s vlasišta. Osim toga, regulira pH faktor tjemena, sprječava nastanak gljivica, a može pomoći i smanjiti svrbež. Nakon što ste oprali kosu šamponom i isprali je, još jednom je isperite mješavinom jabučnog octa i malo vode. Miris će iz kose ispariti nekoliko sati nakon sušenja.

10.11.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.11.2020. 10:03
    da jabučni ocat dobar
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh