Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2020. 09:01:00
SAVJETI

Kako se riješiti peruti na prirodan način

Dermatolozi će vam u većini slučajeva preporučiti posebne šampone za rješavanje peruti koje kupujete u ljekarnama, no postoje i prirodni načini koje je uvijek dobro isprobati

Perut je nezgodna pojava
Perut je nezgodna pojava (Arhiva)

Perut je nekima popriličan problem, jer vidjeti tragove na bluzi ili sakou nisu baš lijepi, čak i ako vam ne smeta zbog nekih zdravstvenih razloga.

Dermatolozi će vam u većini slučajeva preporučiti posebne šampone za rješavanje peruti koje kupujete u ljekarnama, no postoje i prirodni načini koje je uvijek dobro isprobati.

Aloe vera - gel od aloe vere djeluje antibakterijski i protugljivično, posebice ako se direktno uzima s biljke. Nakon što ste oprali kosu, nanesite gel na tjeme i pustite neka djeluje oko pola sata do sat vremena. Nakon toga je isperite mlakom vodom, ako je potrebno i blagim šamponom.

Aspirin - aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja također ima protuupalna svojstva i koristi se za liječenje akni i prištića. Za brz tretman protiv peruti, usitnite dvije tablete aspirina i dodajte ih u malo šampona te tom mješavinom operite kosu.

Čajevac - eterično ulje čajevca se od davnina koristilo za liječenje mnogih bolesti i stanja, od akni do psorijaze. Ovo moćno ulje ima snažna antimikrobna i protuupalna svojstva pa djeluje i na perut. Kako je eterično ulje čajevca dosta jako, uvijek ga koristite s nekim baznim uljem. Pomiješajte pet kapi ulja čajevca sa žlicom maslinovog ili bademovog ulja te mješavinu utrljajte u kosu, posebno se fokusirajući na tjeme. Ostavite da djeluje barem sat do dva ili čak preko noći te potom kosu operite blagim šamponom dok ne isperete sve ulje.

Čičkovo ulje - još jedno korisno i moćno ulje za kosu i vlasište jest čičkovo ulje. Bogato je vitaminom A, esencijalnim masnim kiselinama i važnim mineralima, umiruje nadraženo vlasište i djeluje antibakterijski. Prije svakog pranja umasirajte ga u tjeme i pustite neka djeluje nekoliko sati. Potom kosu dobro operite šamponom i osušite na zraku.

Kokosovo ulje - baš kao i ulje čajevca, kokosovo ulje također pomaže protiv peruti. Ima antibakterijski učinak i bogato hidratizira kožu pa sprječava isušivanje, što može pogoršati perut. Jednom do dva puta tjedno umasirajte ekstra djevičansko kokosovo ulje u tjeme, pustite da djeluje dva sata i potom kosu operite šamponom dok nije potpuno čista i nemasna.

Jabučni ocat - kiselost jabučnog octa potiče odbacivanje bijelih ljuskica, odnosno mrtvih stanica kože s vlasišta. Osim toga, regulira pH faktor tjemena, sprječava nastanak gljivica, a može pomoći i smanjiti svrbež. Nakon što ste oprali kosu šamponom i isprali je, još jednom je isperite mješavinom jabučnog octa i malo vode. Miris će iz kose ispariti nekoliko sati nakon sušenja.

10.11.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/kako-se-rijesiti-peruti-na-prirodan-nacin/128559/