« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
MLJAC

Aronija - još jedno čudo iz prirode

Smatra se jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, zbog čega se naziva najzdravijom biljkom na svijetu

Čudesno zdrava
Čudesno zdrava (Arhiva)
Više o

prirodni lijekovi

,

aronija

Aronija je višegodišnji listopadni grm, kojeg karakteriziraju sitne bobice kiselkastog, trpkog okusa. Postoje tri vrste aronije - crvenoplodna, ljubičastoplodna i crnoplodna aronija, a ova zadnja se najčešće uzgaja u Europi.

Smatra se jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, zbog čega se naziva najzdravijom biljkom na svijetu.

Ova biljka izgledom podsjeća na crni ribizl i borovnicu, no od njih se razlikuje po tome što izvrsno podnosi niske temperature pa se naziva i sibirskom borovnicom.

Zašto je aronija odličan lijek?

Od aronije se rade sokovi, džemovi, čaj pa i vino, no najbolje ju je jesti samu jer ćete tako izvući najbolje iz nje. Evo zbog čega je vrijedno pretrpjeti njezin trpki okus.

Može zaštititi od raka - studije na epruvetama i životinjama su pokazali da antioksidansi antocijani u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva, no potrebno je još mnogo istraživanja, posebice na ljudima, kako bi se utvrdio točan učinak aronije na tumorske stanice.

Poboljšava imunitet - aronija sadrži hrpu vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse: vitamine B skupine, vitamin C, K i E, kalcij, magnezij, , kalij, željezo, cink i natrij. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da aronija djeluje i protiv bakterija, posebice Escherichiae coli, te protuupalno zbog čega podiže imunitet i štiti od sezonskih bolesti.

Smanjuje loš kolesterol - zbog antioksidanata, među kojima je najviše polifenola, aronija je posebno dobra za očuvanje srca i krvnih žila jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti. U istraživanju na 38 ispitanika utvrđeno je da je 300 mg aronije dnevno uspjelo znatno smanjiti trigliceride, loš kolesterol i ukupni kolesterol.

Usporava starenje - antioksidansi u aroniji također djeluju protiv slobodnih radikala, tvari koji se stvaraju u našim stanicama i uništavaju ih, što posljedično dovodi do preuranjenog starenja, gubitka elastičnosti kože, pojavljivanja mrlja i pojačane hiperpigmentacije i bora.

Zaustavlja proljev i čuva crijeva - aronija pomaže i pri probavnim problemima - zaustavlja proljev, umiruje grčeve, smanjuje upalu sluznice crijeva i poboljšava njihov rad.

10.11.2020. 10:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.11.2020. 11:09
    mnogi su znali za ovaj prirodni lijek iprije 500 godina,, puno ljekovito bilja u prirodi,,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh