« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina
SAVJETI

Kako se riješiti lošeg kolesterola

Što treba jesti, a što treba izbjegavati pod svaku cijenu kako biste smanjili loš kolesterol

Pazite što jedete i neće biti problema
Pazite što jedete i neće biti problema (Arhiva)
Više o

hrana

,

kolesterol

,

LDL kolesterol

,

HDL kolesterol

,

dobar kolesterol

,

loš kolesterol

,

transmasnoće

Kolesterol je, unatoč cijeloj fami stvorenoj oko njega, zapravo normalna tvar koju naše tijelo proizvodi kako bi moglo normalno funkcionirati, a liječnici ga dijele na LDL, loš kolesterol i HDL, dobar kolesterol prema kategorizaciji učinka koji ima na naš organizam. 

Puno se pisalo o tome koje su zapravo prave razine kolesterola oko kojih bi se trebalo zabrinuti, i svaki put je ispalo da su zapravo puno više nego što to liječnici i farmaceuti tvrde, a mogući cilj ovakvog ponašanja je enormna zarada koju farmaceutske kompanije ostvaruju lijekovima za sniženje kolesterola. 

No, kao i u svemu, i ovdje se priroda može pobrinuti za nas, a ako uz to svjesno pazimo na prehranu, problema s kolesterolom neće biti i bez skupih lijekova. 

Tijelo proizvodi kolesterol iz zasićenih masnoća, stoga izbjegavajte prerađenu hranu i proizvode životinjskog porijekla poput pileće kože i govedine. Jednako su loše prerađene biljne transmasnoće poput margarina koje se nalaze u gotovo svim keksima, gotovim kolačina i hrani prženoj u restoranima. 

Značajno niži i povoljniji odnos dobrog i lošeg kolesterola možete ostvariti konzumacijom hrane siromašne ugljikohidratima, a umjesto toga koristite namirnice bogate vlaknima - nerafinirano brašno ili cjelovite žitarice poput zobi. 

Uz povećane količine povrća i voća u prehrani te ribu i nemasno meso, vaša će razina lošeg kolesterola uvijek biti unutar granica normale. 

09.06.2013. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh