Kako se riješiti lošeg kolesterola
Što treba jesti, a što treba izbjegavati pod svaku cijenu kako biste smanjili loš kolesterol
Kolesterol je, unatoč cijeloj fami stvorenoj oko njega, zapravo normalna tvar koju naše tijelo proizvodi kako bi moglo normalno funkcionirati, a liječnici ga dijele na LDL, loš kolesterol i HDL, dobar kolesterol prema kategorizaciji učinka koji ima na naš organizam.
Puno se pisalo o tome koje su zapravo prave razine kolesterola oko kojih bi se trebalo zabrinuti, i svaki put je ispalo da su zapravo puno više nego što to liječnici i farmaceuti tvrde, a mogući cilj ovakvog ponašanja je enormna zarada koju farmaceutske kompanije ostvaruju lijekovima za sniženje kolesterola.
No, kao i u svemu, i ovdje se priroda može pobrinuti za nas, a ako uz to svjesno pazimo na prehranu, problema s kolesterolom neće biti i bez skupih lijekova.
Tijelo proizvodi kolesterol iz zasićenih masnoća, stoga izbjegavajte prerađenu hranu i proizvode životinjskog porijekla poput pileće kože i govedine. Jednako su loše prerađene biljne transmasnoće poput margarina koje se nalaze u gotovo svim keksima, gotovim kolačina i hrani prženoj u restoranima.
Značajno niži i povoljniji odnos dobrog i lošeg kolesterola možete ostvariti konzumacijom hrane siromašne ugljikohidratima, a umjesto toga koristite namirnice bogate vlaknima - nerafinirano brašno ili cjelovite žitarice poput zobi.
Uz povećane količine povrća i voća u prehrani te ribu i nemasno meso, vaša će razina lošeg kolesterola uvijek biti unutar granica normale.
Novi komentar