« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
živjeli!

Zašto je voda najbolje piće

Stalno slušamo da trebamo unositi dovoljno tekućine, a evo i zašto...

(Arhiva)
Više o

voda

,

dehidracija

,

pitka voda

,

kontrola tjelesne težine

,

zadržavanje vode

Ljudsko tijelo sastoji se od oko 65 posto vode i jednostavno ne može bez nje. Smanjenje količine vode u tijelu od samo 2 posto može uzrokovati znakove dehidracije, kratkotrajni gubitak pamćenja i poteškoće u koncentraciji.

Nekoliko najvećih koristi koje nam dolaze iz vode:

Prirodni lijek: Dehidracija utječe na krvnu cirkulaciju, a problem postaje godi kad nam oslabi aktivnost mozga, a tijelo se počne osjećati iscrpljeno. Voda drži probavni sustav pod kontrolom i ispire otpadne tvari te oslobađa tijelo od toksina. Pomoću vode postiže se prirodni sjaj kože. „Voda je temelj zdravlja, nezamjenjiva je", kaže Dr. Dilnaz Saini.

Gubitak težine: Voda je bitan katalizator gubljenja tjelesne težine. „Iako ju većina nas uzima zdravo za gotovo, voda je vjerojatno jedini magični napitak koji nam pomaže da trajno smršavimo", kaže Dilnaz. „Voda prirodno potiskuje apetit i pomaže da tijelo razgradi masnoće". Istraživanja su pokazala da smanjeni unos vode može uzrokovati povećanje masnih naslaga.

Zadržavanje tekućine: Dilnaz objašnjava: „Kad tijelo dobiva manje vode, shvaća to kao prijetnju za svoj opstanak i počinje zadržavati svaku kap." Voda se skladišti u izvanstaničnim prostorima, što se manifestira u otečenim stopalima, nogama i šakama. Najbolji rješenje problema zadržavanja tekućine jest dati tijelu ono što mu treba - puno vode.

Sol: Dovoljna količina vode pomaže tijelu da se riješi nepotrebnih soli. Voda pri prolasku kroz bubrege ispire suvišne količine natrija.

Najbolje je piti hladnu vodu, jer se brže apsorbira. Ipak, izbjegavajte vodu s ledom. Ona će utažiti žeđ, ali uskoro će tijelo početi tražiti još više vode. Kako biste povećali unos vode u organizam, popijte čašu uz svaki obrok i između obroka. Također je preporučljivo piti vodu kad idete na pauzu za kavu ili čaj te umjesto alkoholnih pića.

08.06.2013. 22:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh