« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
OBRANA OD PREHLADE

Kako se ne razboljeti

Koje još strategije možete upotrijebiti kako se ne biste razboljeli tijekom užasno hladnih zimskih dana? Ljubite se, pijte kavu, slušajte glazbu i krećite se

Ljubite se i bit ćete otporniji na prehladu
Ljubite se i bit ćete otporniji na prehladu (Shutterstock)
Više o

gripa

,

zaštita

,

savjeti

,

bolest

,

prevencija

Unos antioksidanata i vitamina C vam je postala svakodnevica tijekom ovih zimskih dana, ali još je puno toga što možete učiniti da se zaštitite od prehlade.

Ljubljenje. Da, poljupci vam mogu pomoći da se obranite od prehlada i viroza. Međusobnom razmjenom bakterija vi ustvari jačate prirodnu tjelesnu obranu i imunitet. No to ne znači da se trebate ljubiti s već prehlađenim osobama.

Na kraju, kad se već ljubite nemojte da vas išta spriječi i da se prepustite preventivnom seksu. Najmanje jedan put tjedno - ali od viška glava ne boli (seksom ćete povećati razinu imunoglobulina (IgA), proteina koji patogene drži podalje od vašeg tijela.

Slušajte glazbu. Isti IgA kojeg stvarate seksom umnožava se i dok slušate glazbu poput jazza, bluegrassa ili soft rocka i to samo 30 minuta. To je dobro naročito ako ste po stresom. Čak i kad glazba prođe produkcija IgA-a se nastavlja još najmanje pola sata.

Brzo hodajte, ali ne trčite. Žestoka 45-minutna šetnja četiri puta tjedno može ojačati vaš imunološki sustav i minimalizirati rizik od oboljenja. Međutim, nemojte trčati. Ako se previše trgate (naročito ako dugo ne vježbate i već se osjećate boležljivo) to vas može još brže poslati u krevet.

Ne ispuhujte nos prejako. Kad obolite i prehladite se najčešće vam je nos začepljen. Umjesto da zadovoljite potrebu da ga snažno ispušete, bolje je da to činite malo po malo i sasvim nježno. Zašto? Snažno ispuhivanje može sluz potjerati do sinusa nakon čega ćete se još više razboljeti.

Utoplite se. Istraživana pokazuju da pijenje puno vode kad ste bolesni može pomoći da ozdravite. Isto tako sjedenje u vrućoj sauni može detoksicirati prehladu iz vašeg sustava.

Izbjegavajte suha područja. Malo je onih koji će ove zime ići negdje u pustinjske krajeve. Ali bilo kakva previše suha regija pa i prostorija opasna je za zdravlje jer virusi lakše preživljavaju u sušnijim sredinama nego u normalno vlažnima. Ako ste prehlađeni, pokušajte nekako u kući povećati vlažnost zraka.

Pijte kavu. Virusi, naročito onaj svinjske gripe, obično prolaze trodnevnu inkubaciju u vašem tijelu prije nego što uopće otkrijete da ste bolesni. Međutim, konzumiranje toplih i vrućih napitaka poput kave može isprati vaša usta i odvesti virus do želudca gdje ne može preživjeti. Ako niste ljubitelj kave, tu su juhe, čajevi ili pak najobičnija topla voda. Grgljanje slane vode također nije loša strategija.

03.12.2014. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh