« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
HIK!

Mreža gena odgovorna je za alkoholizam

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da genetika ima ulogu u alkoholizmu i ovisnosti, a ovo je istraživanje pokazalo da su definitivno u pravu

Opijate se genetski
Opijate se genetski (Shutterstock)
Više o

ovisnost

,

alkoholizam

,

mreža gena

Uspoređujući obrasce genetskog koda iz moždanog tkiva alkoholičara i nealkoholičara, znanstvenici su otkrili snažno povezane gene kod pojedinaca koji su najviše pili alkohol dok kod onih koji ga ne piju takve mreže gena nije bilo.

"Ovo pruža dosad najopsežniju sliku setova gena koji pokreću ovisnost o alkoholu", izjavio je R. Adron Harris, direktor Centra Waggoner za istraživanje alkohola i ovisnosti pri University of Texas.

"Sada imamo puno jasniju sliku toga gdje se specifične osobine povezane s ovisnošću o alkoholu preklapaju sa specifičnim ekspresijama gena", istaknuo je.

Znanstvenici već neko vrijeme znaju da genetika ima ulogu u alkoholizmu i ovisnosti, ali su u ovom novom istraživanju prvi put koristili revolucionarnu bioinformatičku tehnologiju sekvenciranja RNK kako bi identificirali specifičnu skupinu različitih gena koji su zajedno jako povezani s ovisnošću o alkoholu.

04.12.2014. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh