« Život
objavljeno prije 10 godina
SAVJETI

Kako sačuvati hranu svježom

Nekoliko jednostavnih kućanskih trikova koji vam mogu pomoći da namirnice dulje ostanu svježe i spremne za upotrebu

Povrće će dulje ostati svježe u hladnjaku
Povrće će dulje ostati svježe u hladnjaku (Shutterstock)
Više o

hrana

,

jagode

,

hladnjak

,

savjeti

,

mliječni proizvodi

,

svježina

,

banane

Koliko vam se puta dogodilo da ste morali baciti neko voće ili povrće zato što je postalo trulo, a vi ste se nadali da će izdržati još koji dan? Osim što trebate dobro planirati nabavu, postoji niz trikova kojima se namirnice mogu duže održati svježima.

Primjerice, banane potiču drugo voće na truljenje pa ih treba držati odvojeno od ostalog voća, a osim toga treba iz razdvojiti, jer će onda i one same truliti sporije.

Bobičasto voće je superhrana, no jednako tako se super brzo kvari, pa treba odmah čim ga kupite odvojiti bobice koje su malo trule, a ostale potopiti u toplu vodu na pola minute da se isperu spore plijesni s bobica koje su još uvijek zdrave. Ista procedura vrijedi i za jagode, čim ih donesete kući.

Češnjak i luk mogu u najlonkama trajati čak i do šest mjeseci. Uzmite stare najlonke, svežite čvor iznad svakog luka i kad ih tako napunite do kraja, objesite ih na hladno i suho mjesto, dalje od ostalih namirnica.

Hladnjak je stvarno genijalan izum, no treba ga znati i koristiti kako bi nam donio najviše koristi. Ako temperaturu u njemu spustimo ispod uobičajenih pet stupnjeva, mliječni proizvodi trajat će vam 25 posto dulje zbog toga što će niža temperatura usporiti razmnožavanje bakterija.

Mliječne proizvode nakon otvaranja držite u poklopljenim posudama, a tvrde sireve najbolje je čuvati pod staklenim zvonom ili zamotene u lanenu ili pamučnu krpu, dok je aluminijska folija idealna za meke sireve.

U hladnjaku se čuvaju i ulja od orašastih plovova, dok je maslinovom ulju potrebno mračno i suho mjesto. Kruh će biti najbolji ako ga držite u lanenoj ili pamučnoj krpi u drvenoj kutiji.

Trik za povrće - pere se neposredno prije korištenja, a ne prije nego što ga stavite u hladnjak jer će voda pospješiti razvoj plijesni. 

Ako vam se povrće i smežura, potopite ga u ledenu vodu na sat vremena, oporavit će se i biti ukusno kao i prije.

24.05.2014. 16:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh