« Život
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako pronaći ravnotežu između posla i zabave

Mnogi od nas teško zaboravljaju posao kad stignu kući. Svi bismo htjeli pronaći idealnu ravnotežu poslovnog i privatnog života, ali to nije nimalo jednostavno

Pronađite ravnotežu
Pronađite ravnotežu (Arhiva)
Više o

posao

,

opuštanje

,

stres

,

odmor

Evo nekoliko načina kako zaboraviti na posao:

Isključite internet

Osim ako posao od vas traži dostupnost 24/7, nakon posla isključite internet; mobitel i laptop. Mnogi misle da trebaju biti stalno dostupni, ali često se to od njih uopće na zahtijeva. Ako vas šef i kolege traže da budete stalno pred emailom, sami odredite granice. Svoj posao obavite u uredu, i objasnite što ćete napraviti sutra.

Izradite uzbudljive planove

Kad isplanirate nešto uzbudljivo, nešto čemu ćete se veseliti, vaš um će imati sasvim svjež pogled na slobodno vrijeme. Ako vam se teško isključiti nakon posla, gledanje televizije, i jadanje kako vam je na poslu užasno, neće nimalo olakšati stvari. Dogovorite sportske aktivnosti s prijateljima, ili odaberite novi hobi.

Kako zaboraviti na posao: delegirajte rad

Ako vam je teško pitati za pomoć, naučite kako se riješiti demona, i podijelite svoj rad s drugima. Povjerite posao kolegama, nisu svi nesposobni. Ako ste menadžer ili vlasnik biznisa, istrenirajte nekoga iz vašeg tima komu vjerujete, i prepustite mu/joj posao dok vas nema. Ako ljudima pružite povjerenje i dobrotu, često će vas impresionirati.

Manje radite

Ako postoji ikakav način da radite manje a svejedno preživljavate, pronađite ga. Sagledajte svoje troškove, i plaću, i počnite štedjeti novac

Pronađite posao koji vam odgovara

Kad radite posao koji volite, lakše ćete se opustiti nakon rada, i više ćete uživati. S druge strane, kad radite posao u kojem ne uživate, teže ćete se odmoriti doma.

Razvijte zdrave navike

Zdrave navike kao što su tjelovježba i meditacija izvrstan su način za poboljšati svoje fizičke odnosno mentalne sposobnosti, dok se opuštate na poslu. Ako trenutno ne vježbate, razmislite kako to možete mijenjati. Čak i 20 minuta šetnje svaki dan vam može pomoći da se bolje osjećate.

Stvorite granice

Prijateljstva u uredu su izvrstan način za uživanje na poslu, ali ponekad je bitno odrediti granice, i povući se. Ako svoje slobodno vrijeme provodite samo s kolegama, vrijeme je da malo promijenite navike. Da se razumijemo, druženje s kolegama je sjajno, ali tako ćete se teže isključiti s posla u slobodno vrijeme.

Stvorite ritual

Stvorite jasnu granicu posla i doma. Primjerice, ako ste na poslu u odjelu, odmah se presvucite kad stignete doma. Ni tuširanje nije loša ideja jer tako možete "isprati" posao sa sebe. Možete i isplanirati zabavne aktivnosti s djecom - primjerice, otići sa sinom do obližnjeg koša. Ako na posao putujete dulje od 30 minuta, u to vrijeme trebate razmišljati o poslu, a po dolasku kući se "isključiti".

09.06.2016. 13:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh