« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Kako pripremiti savršeno povrće

Kuhanjem u kipućoj vodi razina polifenola, tipa antioksidansa, u povrću smanjuje se za 38 posto, no kuhanjem na pari količina polifenola povećava se za čak 52 posto

Evo kako treba pripremiti povrće
Evo kako treba pripremiti povrće (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

povrće

,

polifenoli

,

antioksidansi

Kuhanje povrća čini se jednostavnim zadatkom - očistite ga, bacite u lonac i to je to ... ali nije. Naime, znanstvenici su se pozabavili pitanjem na koji način različite metode pripreme povrća utječu na količinu antioksidansa u povrću

Zaključak je bio jednostavan - hranjiva vrijednost povrća dodatno se povećava kuhanjem na pari, dok je kuhanje u kipućoj vodi bilo štetno za nutrijente u povrću.

Brojke su i više nego zanimljive - kuhanjem u kipućoj vodi razina polifenola, tipa antioksidansa, u povrću smanjuje za velikh 38 posto, dok se kuhanjem na pari količina polifenola povećala se za čak 52 posto

Uz to, pokazalo se da većina metoda pripreme povrća, poput pečenja, kuhanja u vrućoj vodi i pripreme u mikrovalnoj pećnici, uništava tkivo povrća pa tako i određeni broj antioksidansa.

Kuhanjem u kipućoj vodi može se uništiti najveća količina antioksidansa jer se određena količina antiokidansa rastopi u vodi. No, kuhanjem na blagoj vatri potičete otpuštanje polifenola koje tijelo ne može zadržati u slučaju da jedete sirovo 

S druge strane, kuhanjem na pari povećava se razina polifenola jer je proces zagrijavanja blaži nego kod kuhanja u vrućoj vodi te povrće nije uronjeno u vodu.

Ukratko - ne prekuhavajte povrće!

26.04.2016. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh