« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SAVJETI ...

Kako prepoznati lažova

Za vježbu možete pratiti naše političare kad govore na televiziji ...

Političari su idealni zamorci
Političari su idealni zamorci (Shutterstock)
Više o

laži

,

laž

,

prepoznavanje laži

Znate li kad vam partner, dijete ili kolega laže? Možda vam klijent prodaje maglu a vi to ne vidite? Istraživači sa sveučilišta Wisconsin i Harvard tvrde da svakodnevne laži nisu problem, već je stvar u "poslovnim" lažima koje su i uzrokovale trenutnu recesiju.

Naime, epidemija uzimanja kredita i hipoteka kao i razni derivati vrijednosnih papira uzrokovani su lažima koje su, na kraju, pukle i slomile financijska tržišta širom svijeta.

Istraživanje je utvrdilo da bi lažove bilo najbolje podijeliti u dvije grupe - klasične lažove koji znaju da to što govore nije istina i sakrivače istine, koji jednostavno prešućuju ključne informacije, pa misle da to nije laganje.

U istraživanju se pokazalo da i jedni i drugi daju nedvosmislene znakove po kojima se može prepoznati da se radi o lažima.

Sakrivači istine uglavnom govore vrlo sažeto i jezgrovito, uz neugodne pauze u razgovoru tijekom kojih pokušavaju sklopiti rečenicu tako da iz nje izostave ključan podatak, dok su klasični lažovi pričljivi, glasni, govore u trećem licu obraćajući se pritom zamišljenoj osobi.

Pa ako uz to primjetite ubrzano disanje, stiskanje ruku i oči koje svako malo polete prema lijevoj gornjoj strani (gledano iz vašeg kuta), osoba pred vama laže na sva usta, stoga, pripazite.

22.05.2013. 16:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    davorpahic
    22.05.2013. 16:14
    Treba razlikovati lažove i lažljivce
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh