Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2013. 16:02:00
SAVJETI ...

Kako prepoznati lažova

Za vježbu možete pratiti naše političare kad govore na televiziji ...

Političari su idealni zamorci
Političari su idealni zamorci (Shutterstock)

Znate li kad vam partner, dijete ili kolega laže? Možda vam klijent prodaje maglu a vi to ne vidite? Istraživači sa sveučilišta Wisconsin i Harvard tvrde da svakodnevne laži nisu problem, već je stvar u "poslovnim" lažima koje su i uzrokovale trenutnu recesiju.

Naime, epidemija uzimanja kredita i hipoteka kao i razni derivati vrijednosnih papira uzrokovani su lažima koje su, na kraju, pukle i slomile financijska tržišta širom svijeta.

Istraživanje je utvrdilo da bi lažove bilo najbolje podijeliti u dvije grupe - klasične lažove koji znaju da to što govore nije istina i sakrivače istine, koji jednostavno prešućuju ključne informacije, pa misle da to nije laganje.

U istraživanju se pokazalo da i jedni i drugi daju nedvosmislene znakove po kojima se može prepoznati da se radi o lažima.

Sakrivači istine uglavnom govore vrlo sažeto i jezgrovito, uz neugodne pauze u razgovoru tijekom kojih pokušavaju sklopiti rečenicu tako da iz nje izostave ključan podatak, dok su klasični lažovi pričljivi, glasni, govore u trećem licu obraćajući se pritom zamišljenoj osobi.

Pa ako uz to primjetite ubrzano disanje, stiskanje ruku i oči koje svako malo polete prema lijevoj gornjoj strani (gledano iz vašeg kuta), osoba pred vama laže na sva usta, stoga, pripazite.

22.05.2013. 16:02:00
http://metro-portal.hr/kako-prepoznati-lazova/78265/