« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE :)

Kako prepoznati internetske prevare

Internetom kruže opasnosti toliko dobro osmišljene da je teško ne povjerovati da se radi o nevinoj vjerodostojnoj poruci.

Ne dajte se prevariti
Ne dajte se prevariti (Pixabay)
Više o

savjeti

,

internetska prevara

Ako vas je ikad mailom kontaktirao nigerijski princ kojemu je račun toliko prenatrpan da bi malo podijelio s vama ili su vam javili da ste upravo vi osvojili novi Iphone X na nekon drugom kontinentu, u nagradnoj igri u kojoj uopće niste sudjelovali, vjerojatno vam je jasno da se radi o mailu kojim vas na internetu pokušavaju prevariti.

No što je s porukama koje primate na svoj mail ili broj mobitela, a nisu očigledne poput nigerijskog princa?

Internetom kruže opasnosti toliko dobro osmišljene da je teško ne povjerovati da se radi o nevinoj vjerodostojnoj poruci.
One su osmišljene da iz vas izvuku vaše osobne podatke (opasnost od krađe identiteta), lozinke, korisnička imena ili PIN-ove za bankovne račune s ciljem da vas opljačkaju.

Kod primanja mailova ili poruka koje vam djeluju čudno, sljedeće su stvari koje morate zamijetiti kako biste se pravilno zaštitili:

Nijedna banka od vas neće tražiti vaš PIN, lozinku ili korisničko ime ili vas usmjeravali da novac prebacite na neki drugi račun. Ako primite takvu vrstu maila, nazovite banku na broj telefona naveden na službenoj internetskoj stranici ili njihovoj posjetnici. Nemojte zvati na brojeve spomenute u poruci.

Nikad nemojte kliknuti na link u poruci kojoj ne vjerujete, čak i ako djeluje kao da vam šalje institucija koju poznajete. Mnogi linkovi sadrže lažne verzije internetskih stranica koje automatski šalju malware na vaše računalo.

Držite kursor miša iznad linka i pričekajte da se pokaže cijela adresa. Ako je puna čudnih znakova, nemojte na nju kliknuti.

Ne zovite na brojeve telefona dobivene u porukama koje vam se šalju na mobitel. Svaki broj najprije provjerite na službenoj internetskoj stranici, a ako se radi o banci, radije nazovite osobnog bankara ili službu za korisnike.

Ako ste vični engleskom, test kojim ćete provjeriti koliko se dobro znate zaštititi od internetskih prevara, možete riješiti ovdje.

Piše: Andrea Holi
02.02.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh