« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
Opa!

7 znakova koji predviđaju razvod

Najbolje vrijeme za stati pred oltar je onda kada se osjećamo spremnima i činimo to s osobom s kojom želimo provesti ostatak života.

Prepoznajete li neke od ovih znakova? Nije dobro...
Prepoznajete li neke od ovih znakova? Nije dobro... (Pixabay)
Više o

razvod

,

prekid

,

znakovi

Nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti propast braka, no na temelju onoga što saznaju od razvedenih parova, stručnjaci mogu prepoznati neke znakove koji vode prema tome rezultatu. Radi se o načinu na koji se svađaju, opisuju svoju vezu i slično.

Business Insider tako je prikupio 7 znakova koji mogu ukazivati na konačni bračni neuspjeh: 

1. Ženidba prije 20. ili nakon navršene 32. godine

Najbolje vrijeme za stati pred oltar je onda kada se osjećamo spremnima i činimo to s osobom s kojom želimo provesti ostatak života.

No istraživanjem provedenim na Sveučilištu države Utah pokazalo se da mogućnost razvoda za parove koji su se vjenčali nakon navršene 32 godine svake godine povećava za 5%.

Jedna druga studija iz 2005. dokazala je da veće šanse za razvod imaju parovi među kojima postoji velika razlika u godinama. Godinu dana razlike među njima daje im 3% puta više šansi za razvod, 5 godina razlike daje im 18%, a 10 godina razlike cijelih 39%.

2. Suprug koji nema stalan posao

Studija s Harvarda pokazala je da nisu financije te koje razdvajaju supružnike, već podjela rada. U brakovima u kojima muškarac nema stalan posao šanse za razvod 3.3% su veće nego u brakovima u kojima oba supružnika rade.

Da i dalje postoji stereotipi o tome da je muškarac taj koji mora uzdržavati obitelj potvrđuje i činjenica da to radi li žena ili ne, nema nikakve veze s bračnim uspjehom.

3. Nezavršena srednja škola

Stopa razvoda brakova bila je veća u manje obrazovanih parova, a istraživanjem je dokazano da se razvelo ukupno 50% takvih parova čiji se brak promatrao. Kod onih s akademskim obrazovanjem, stopa razvoda iznosila je 30%.

Manje obrazovanje povezano je s nižim prihodima i ranijim stupanjem u brak, što se smatra glavnim razlozima za razvod.

4. Pokazivanje mržnje prema supružniku

Prema mišljenju psihologa Johna Gottmana, mržnja se očituje u smatranju da je partner manje vrijedan, stalnim kritikama ponašanja ili karaktera, izigravanju žrtve i izbjegavanju komunikacije.

5. Pokazivanje previše prisnosti na samom početku braka

Psiholog Ted Huston tijekom 13 godina pratio je 168 parova od dana njihovog vjenčanja nadalje i tijekom godina ih intervjuirao.

Njegov je rad pokazao da su se parovi koji su izmjenjivali previše nježnosti na početku braka (3 puta više od ostalih parova) razveli u roku 7 godina.

6. Izbjegavanje komunikacije

2013. u jednoj od studija dokazano je da "povlačenje" supruga tijekom konflikta vodi do veće stope razvoda. Radi se o tome što oba partnera misle o tome da je problem upravo u onome drugome, a manjak komunikacije dovodi do manjka razumijevanja.

7. Opisivanje braka na negativan način

Nakon što su u jednoj studiji ispitali 95 parova o njihovom bračnom stanju, istraživači su doznali je je rastava povezana s načinom na koji supružnici vide svoj brak. Na temelju onoga što su govorili o međusobnoj ljubavi, partnerstvu, suosjećanju, negativnosti, razočaranju u braku i njegovoj kaotičnosti, mogli su predvidjeti koji od parova idu prema sigurnom razvodu.

Piše: Andrea Holi
01.02.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh