« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Kako pozitivne poruke u filmovima i igrama djeluju na djecu

Filmovi, televizijski programi ili video igre s pozitivnim porukama pozitivno utječu na ponašanje, pokazalo je istraživanje koje su vodili znanstvenici s Iowa State University

Neke igrice šalju pozitivne poruke
Neke igrice šalju pozitivne poruke (Arhiva)
Više o

video igre

,

filmovi

,

empatija

,

pozitivne poruke

,

želja za pomaganjem

Istraživanje, prvo takve vrste, ispitivalo je razinu empatije i volje za pomaganjem kod djece i tinejdžera u sedam država - Hrvatskoj, Australiji, Kini, Njemačkoj, Japanu, Rumunjskoj i SAD-u.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Psychological Science znanstvenici su utvrdili da veća izloženost tim medijima poput prosocijalnih video igara, filmova ili televizijskih programa u kojima se prikazuju brižne osobe koje žele pomagati i surađivati rezultiraju višom razinom pozitivnog ponašanja.

'Većina istraživanja o utjecaju tih medija provedena je u zapadnoj Europi i SAD-u i bila je usmjerena na svaku pojedinačnu zemlju', kaže Sara Prot koja je vodila istraživanje.

'U našem istraživanju željeli smo veliki međunarodni uzorak kako bismo ispitali učinak u različitim kulturama'. Kad su se uspoređivale države uočene su neke manje razlike. Craig Anderson, profesor psihologije iz Iowe, kaže kako te manje razlike odražavaju različite društvene norme.

14.12.2013. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh