« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IMA LIJEKA

Kako popraviti propalo prijateljstvo

Prijatelji su, poslije obitelji, najvažnija stvar koju imamo u životu, no ponekada se između nas znaju ispriječiti nepremostive prepreke ili barem tako mi mislimo?

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

ljubav

,

prijatelji

,

druženje

,

prijateljstvo

,

povjerenje

,

prekid prijateljstva

Prijatelji su naš oslonac u životu, oni su ljudi od povjerenja na koje možemo računati u bilo koje doba dana i noći, no iako je prijateljstvo bezuvjetno ono ima svoje granice, a prelazak preko te nevidljive međe može značiti kraj našemu druženju.

Uzimanje prijateljstva zdravo za gotovo, brojni nesporazumi te ljubomora s vremenom uzimaju svoj danak i sve se više udaljavate jedno od drugoga, a u konačnici više ni ne razgovarate.

Ako ste u životu ostali bez najboljeg prijatelja zbog konstantnih svađa, razilaženja u mišljenjima i pogledima na svijet donosimo vam par savjeta kako vratiti tu osobu u svoj život, iako nećete odmah postati super bliski, barem ste na dobrom putu za obnovu prijateljstva.

KORAK#1 Vratite se u prošlost

Za početak morate dobro promisliti o vezi koju ste imali s prijateljem, a prije bilo kakvih naglih odluka sastavite listu svih prednosti i mana koja će vam pomoći da imate realniji pogled na stvari.

"Ako vas je ta osoba stvarno povrijedila i smatrate da se nije promijenila, onda možda ne bi trebali ponovno postati prijatelji i nanovo prolaziti kroz iste probleme", savjetuje psihijatrica Eva Ritvo.

S druge strane, ako ste odlučili preći preko problema koji se ispriječio između vas onda oprostite vašem prijatelju i sve poteškoće ostavite iza sebe.

KORAK#2 Suzdržite se od prebacivanja krivnje

Kopanje po prošlosti u potrazi za time tko je što rekao i što je napravio nikako ne pomaže u obnovi prijateljstva, jednostavno morate priznati i prihvatiti činjenicu da ste i vi imali ulogu u prekidu. Preuzmite odgovornost za sve svoje greške jer je to jedini način da zaliječite otvorene rane, a morate priznati da je teško voditi uspješnu svađu kada vam sugovornik otvoreno u lice kaže: „U pravu si, pogriješio sam".

KORAK#3 Sve stavite na papir

Pismena komunikacija, bilo putem računala ili papira i olovke, vrlo često olakšava iznošenje emocija jer vam daje vremena da dobro promislite o onome što želite reći, a ujedno sprječava impulzivne reakcije. Pisano, a ne govorno izražavanja misli također smanjuje šansu od izbijanja žučljivih svađa u kojima bi mogle biti izrečene stvari zbog kojih bi kasnije mogli zažaliti.

KORAK#4 Iskrenost prije svega

Kada se nađete osobno, oči u oči, iskreno kažite što mislite zašto se vaše prijateljstvo raspalo, a pritom nemojte biti defanzivni, spustite gard i smireno objasnite sve što vas smeta. Iako možda niste krivi za nastale poteškoće, ispričajte se prijatelju jer u ovom stadiju obnove nije bitno tko je u pravu, nego tko će okrenuti novu stranicu u vašem suživotu.

KORAK#5 Idite korak, po korak

Iako ste možda riješili sve nesuglasice koje su dovele do raspada prijateljstva, morate imati na umu da promjene ne dolaze preko noći i da treba vremena kako bi se povratilo uzdrmano povjerenje. Izbjegavajte zajednička putovanja i odlaske na pića jer alkohol može potaknuti nekontrolirane izljeve emocija. Prijašnju vezu ojačajte baveći se stvarima koje vas oboje zanimaju, poput trčanja po prirodi, rolanja, šetnji ili odlaska na ručak.

09.03.2012. 22:23:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mačke
    10.03.2012. 01:19
    Kupite mačku koja je ujedno odlična zamjena za bilo kakav oblik prijatelja. Uvijek će biti tu za vas i nikad vas neće iznevjeriti.
  2. avatar
    clawdeen wolf
    24.03.2013. 11:06
    Imam problem.Moja drugarica se naljutila na mene bez razloga.Sta da radim?Ovo mi nije cudno jer se ona stalno tako ljuti.Od kad smo postale najbolje drugarice.
  3. avatar
    Pianogirl
    06.09.2017. 19:11
    Imam veliki problem
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh