Kako podići vašu razinu serotonina i biti sretan
Da, mnogi od nas su sretni nakon što pojedu obrok, ali postoje posebne namirnice koje utječu na podizanje hormona sreće i automatski se osjećamo bolje
Vrijeme je da malo podizate svoje raspoloženje da budete sretni, jasno. Stoga, treba znati da na takve stvari utječu različiti faktori, uključujući i hranu koju jedemo.
Ukratko, da, mnogi od nas su sretni nakon što pojedu obrok, ali postoje posebne namirnice koje utječu na podizanje hormona sreće i automatski se osjećamo bolje. To su namirnice koje se ionako često konzumiraju, pa vam ih neće biti problem možda jesti još i više nego prije.
Banane - banane su prepune dobrih i hranjivih tvari, poput triptofana i aminokiselina, koje utječu na podizanje razine serotonina. Zahvaljujući ovim dobrobitima, banane mogu poboljšati raspoloženje, pa čak i umanjiti simptome depresije, prenosi Health Shot.
Bobičasto voće - bobičasto voće bogato je antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale, što u konačnici može doprinijeti promjeni raspoloženja na bolje. Osim antioksidansa, sadrže i vitamin C koji podupire proizvodnju dopamina.
Lisnato zeleno povrće - špinat, kelj, blitva i drugo lisnato povrće sadrže folat, vitamin B ključan za sintezu serotonina i dopamina, koji izravno utječu na poboljšanje raspoloženja i osjećaj sreće. Česta konzumacija zelenog lisnatog povrća može utjecati i na smanjenje razine stresa, prenosi Health Shot.
Masna riba - masne ribe poput lososa i pastrve bogate su omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju razinu serotonina i dopamina. Povećavanje razine ovih hormona pomaže u promicanju općenito boljeg raspoloženja. Zdrave masti u ovim ukusnim ribama važne su za optimalan rad mozga.
Orašasti plodovi i sjemenke - orašasti plodovi i sjemenke, poput badema, oraha i sjemenki suncokreta, prepuni su esencijalnih nutrijenata. Poznati su po tome što sadrže magnezij, mineral koji podržava proizvodnju dopamina.
Probiotici - ponekad ne razmišljamo koliko zdravlje crijeva može utjecati na raspoloženje. Hrana bogata probioticima, poput jogurta i fermentirane hrane, utječe na poboljšani rad i zdravlje crijeva, što može utjecati na bolje raspoloženje i sreću.
Tamna čokolada - činjenica da nas čokolada čini sretnima možda neće iznenaditi nikoga, ali tamna čokolada posebno podiže raspoloženje. Uživanje u ovoj poslastici može potaknuti oslobađanje endorfina, prirodnih podizača raspoloženja u tijelu. Osim toga, tamna čokolada sadrži spojeve koji povećavaju razinu serotonina, pridonoseći osjećaju sreće.
Novi komentar