« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
POČETAK DANA

Kako odabrati najbolje žitarice

Nemojte samo kupiti one na kojima piše '''od punog zrna'' - evo nekoliko savjeta što žitarice moraju, a što ne smiju sadržavati

Kako odabrati najbolje žitarice
Kako odabrati najbolje žitarice (Shutterstock)
Više o

doručak

,

žitarice

,

Daniel Kušan

Žitarice za doručak najbolji su početak svakog dana. Ipak, nisu sve žitarice zdrave, a neke vas čak mogu i udebljati. Mnoge vrste žitarica sadrže veliku količinu šećera i umjetnih tvari, a reklamiraju se kao ''najzdravije za vas''. Sve što morate učiniti jest pažljivo pročitati deklaraciju i pročitati nekoliko korisnih savjeta kako odabrati one zbilja najbolje žitarice.

Šećer!

Vjerovali ili ne, većina žitarica na tržištu sadrže i do 25 posto šećera, što ih zapravo čini vrlo nezdravim obrokom. zato pazte da odaberete one s vrlo malo šećera. Na primjer, muesli su se nekada smatrali vrlo zdravima, ali većina proizvođača u nih dodaje puno šećera. No, ako ih jako volite, postoje i nezaslađene varijante. Dodate li im svježe voće opet će biti slatki, ali i zdravi.

Bez umjetnih sastojaka

Pri odabiru žitarica nije dovoljno uzeti samo one na kojima piše ''od punog zrna''. Pogledajte i ostale sastojke, posebno umjetne boje, sol i prerađene žitarice - ovih sastojaka trebalo bi biti vrlo malo.

>> Superhrana za jesen

Vlakna

Za razliku od umjetnih tvari, važno je da vaše žitarice sadrže puno vlakana. Osim toga, uvijek je bolje odabrati one koje sadrže više vrsta žitarica poput zobi i pšenice. I sami možete napraviti svoju smjesu žitarica - u trgovinama zdrave hrane naći ćete različite vrste zobi i žitarica.

Malo masti

Neka vas ne zavara privlačno pakiranje s puno boja koje će vas odvratiti od čitanja deklaracije. Morate jako paziti koliko masti sadrže pojedine žitarice.

17.09.2011. 10:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh