« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
KONAČNO ZBOGOM

Kako obrisati Facebook profil?

Zbunjeni ste nedavnim promjenama na Facebooku vezanim za postavke privatnosti?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

profil

,

Facebook

,

privatnost

,

rekordna cijena

Ljuti vas što se neki vaši podaci izlažu javnosti bez vašeg znanja? Dosta vam je svega i više ne želite to trpjeti? Niste sami. Nedavna anketa koju je proveo Sophos, otkrila je kako 60 posto korisnika Facebooka razmišlja o gašenju profila.

No napuštanje ove stranice može biti prilično zbunjujuće, jednako kao i podešavanje postavka privatnosti. Pogledajte neke savjete o brisanju i deaktiviranju profila.  

Koja je razlika između brisanja i deaktiviranja profila?

Deaktivacija znači da su informacije i sadržaj profila skriveni od pogleda ostalih korisnika, ali su pohranjene na Facebookovim serverima u slučaju da ga poželite ponovo aktivirati.

Brisanje profila uklanja ga za stalno sa stranice, i u slučaju da ponovo poželite biti član, morate započeti sve ispočetka. Postoji period od 14 dana prije nego se podaci potpuno izbrišu u slučaju da se korisnik predomisli. Ako ste promijenili odluku možete se ulogirati u vaš profil i zahtjev za brisanjem bit će obustavljan.

Kako deaktivirati profil?

Kliknite na opciju ˝Korisnički račun˝ (Account) u desnom gornjem uglu profila. Označen je stupac ˝Postavke˝ (Settings), a na dnu se nalazi opcija ˝Deaktiviraj korisnički račun˝. Kada je kliknete postavit će vam se pitanje jeste li sigurni, zbog čega ste se odlučili na ovo, kao i fotografije vaših prijatelja kojima ćete nedostajati. Ukoliko ste doista sigurni kliknite opciju ˝Deaktiviraj moj korisnički račun˝.

Kako obrisati profil?

Nije jednostavno otkriti kako izbrisati profil. Autor teksta poslužio se opcijom ˝Pomoć˝ i tražilicom kako bi došao do ovog linka.

Što se dešava s našim podacima kada izbrišemo profil?

Kako navodi Facebookov centar za pomoć, sve osobne informacije povezane s vašim profilom bit će izbrisane iz baze stranice. To uključuje informacije poput imena, e-mail adrese, adrese stanovanja itd. Kopije nekih materijala (fotografije, bilješke) mogu ostati u serverima iz tehničkih razloga, no ti materijali nisu više povezani s vama niti su dostupni ostalim korisnicima.

No zašto kopije moraju ostati i koliko dugo? Facebookov glasnogovornik odgovara: ˝Kada se izbriše fotografija ili video, ili kada korisnik obriše svoj profil, Facebook automatski briše sve zaostale metapodatke fotografije kao i sve povezane informacije. Fotografija više ne postoji, i ne bismo je mogli pronaći kada bismo htjeli. To je jednako brisanju informacija s hard diska vašeg kompjutera. Tehnički, ostaci informacija koji govore da je postojala fotografija nalaze se tu, ali opet, sliku je nemoguće pronaći.˝

26.05.2010. 14:59:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ana
    26.05.2010. 17:23
    A gdje je link za link? Na kraju uopće nije objašnjeno kako se briše profil...
  2. avatar
    Allie
    26.05.2010. 18:53
    Veliki brat sve vidi... :(
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh