Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 14:59:00
KONAČNO ZBOGOM

Kako obrisati Facebook profil?

Zbunjeni ste nedavnim promjenama na Facebooku vezanim za postavke privatnosti?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Ljuti vas što se neki vaši podaci izlažu javnosti bez vašeg znanja? Dosta vam je svega i više ne želite to trpjeti? Niste sami. Nedavna anketa koju je proveo Sophos, otkrila je kako 60 posto korisnika Facebooka razmišlja o gašenju profila.

No napuštanje ove stranice može biti prilično zbunjujuće, jednako kao i podešavanje postavka privatnosti. Pogledajte neke savjete o brisanju i deaktiviranju profila.  

Koja je razlika između brisanja i deaktiviranja profila?

Deaktivacija znači da su informacije i sadržaj profila skriveni od pogleda ostalih korisnika, ali su pohranjene na Facebookovim serverima u slučaju da ga poželite ponovo aktivirati.

Brisanje profila uklanja ga za stalno sa stranice, i u slučaju da ponovo poželite biti član, morate započeti sve ispočetka. Postoji period od 14 dana prije nego se podaci potpuno izbrišu u slučaju da se korisnik predomisli. Ako ste promijenili odluku možete se ulogirati u vaš profil i zahtjev za brisanjem bit će obustavljan.

Kako deaktivirati profil?

Kliknite na opciju ˝Korisnički račun˝ (Account) u desnom gornjem uglu profila. Označen je stupac ˝Postavke˝ (Settings), a na dnu se nalazi opcija ˝Deaktiviraj korisnički račun˝. Kada je kliknete postavit će vam se pitanje jeste li sigurni, zbog čega ste se odlučili na ovo, kao i fotografije vaših prijatelja kojima ćete nedostajati. Ukoliko ste doista sigurni kliknite opciju ˝Deaktiviraj moj korisnički račun˝.

Kako obrisati profil?

Nije jednostavno otkriti kako izbrisati profil. Autor teksta poslužio se opcijom ˝Pomoć˝ i tražilicom kako bi došao do ovog linka.

Što se dešava s našim podacima kada izbrišemo profil?

Kako navodi Facebookov centar za pomoć, sve osobne informacije povezane s vašim profilom bit će izbrisane iz baze stranice. To uključuje informacije poput imena, e-mail adrese, adrese stanovanja itd. Kopije nekih materijala (fotografije, bilješke) mogu ostati u serverima iz tehničkih razloga, no ti materijali nisu više povezani s vama niti su dostupni ostalim korisnicima.

No zašto kopije moraju ostati i koliko dugo? Facebookov glasnogovornik odgovara: ˝Kada se izbriše fotografija ili video, ili kada korisnik obriše svoj profil, Facebook automatski briše sve zaostale metapodatke fotografije kao i sve povezane informacije. Fotografija više ne postoji, i ne bismo je mogli pronaći kada bismo htjeli. To je jednako brisanju informacija s hard diska vašeg kompjutera. Tehnički, ostaci informacija koji govore da je postojala fotografija nalaze se tu, ali opet, sliku je nemoguće pronaći.˝

26.05.2010. 14:59:00
http://metro-portal.hr/kako-obrisati-facebook-profil/40974/