« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORBA TITANA

Apple vrjedniji od Microsofta

Prema tržišnoj kapitalizaciji Jabuka vrijedi tri milijarde dolara više

Apple Microsoft
Apple Microsoft (Apple/Microsoft/Metro)
Više o

Microsoft

,

Apple

,

botnet

,

ocjene

Wall Street je jučer označio kraj jedne i početak druge ere. Apple je u srijedu postao najvrjednija tehnološka kompanija na svijetu, prestigavši Microsoft koji je dominirao tržištem posljednja dva desetljeća. Tržišna vrijednost Applea procjenjuje se na 222 milijarde dolara, tri milijarde više od Microsofta.

Na krilima megauspješnih iPoda, iPhonea i iPada, Apple se promovirao u lifestyle kompaniju. Njihovi proizvodi se obožavaju, zbog njih se čeka u redovima i dižu nenamjenski krediti. Da, prodaju i Macove, kompjutore koji se „obožavaju ili mrze" ali dvostruko veći prihod kompanija ostvaruje od „i" serija.

Vremena se mijenjaju

Zamislite zamračenu sobu, kožnu fotelju i Billa Gatesa s ozbiljnom glavoboljom kako sluša Dilanov evergreen „Times they are a-Changin'." Prije „samo" dva desetljeća Apple je bio toliko neuspješan da se razmišljalo o gašenju kompanije. S druge strane Microsoftove softverske franšizame Windows i Office bile su prisutne u gotovo svakom kompjutoru svijeta.

Vremena se mijenjaju pjeva Dilan u zamišljenoj sobi, živčanom Gatesu na dizajnerskoj fotelji. Tehnološka industrija prodala je 172 milijuna smartphonea prošle godine. PC kompjutora prodano je 306 milijuna. Ono što može zabrinuti Microsoftove čelnike jest činjenica da tempo prodaje smartphonea raste čak pet puta brže!

Novi lideri su Apple i Google

I posljednji kvartali ukazuju na novi poredak stvari. Ipad je rasprodan u milijunskoj seriji, dok se rast potražnje za iPhoneom skočio za 50 posto. Microsoftov dvadeset godina dug status-quo više ne postoji. Analitičari već predviđaju novu borbu na vrhu. Loša vijest za Gatesa je što se spominju Google i Apple. Microsoft će se morati trgnuti iz letargije ukoliko ne žele postati "jedna od" konkurentskih kompanija.

Apple je na pravom mjestu u pravo vrijeme. Što je još važnije, novac njihovih dioničara također.

Sve o Appleu i Microsoftu pročitajte na Profitiraj.hr

Piše: Profitiraj.hr
27.05.2010. 11:53:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh