« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Kako nije dobro ispeći jaja

bez obzira na to koliko su zdrava, jaja se mogu pripravljati na jako nezdrave načine, a najgori od svih, slažu se dijetetičari, je kada ih pržite u puno ulja na visokoj temperaturi

Što treba, a što ne...
Što treba, a što ne... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

jaja

,

pečena jaja

Jaja su odlična hrana, bez obzira što neki govore - zdrava su i ukusna, no jedino kad ih pripremimo na način koji je dobar za vas.

"Bjelanjci su izvrstan izvor proteina, a žutanjci su prepuni vitamina i minerala uključujući vitamin A, B12, Selen, kolin i lutein", kaže registrirana dijetetičarka Lindsay Wengler. Dodala je i kako je sada poznato da jaja ne utječu na razinu kolesterola.

Ipak, bez obzira na to koliko su zdrava, jaja se mogu pripravljati na jako nezdrave načine. Najgori od svih, slažu se dijetetičari, je kada ih pržite u puno ulja na visokoj temperaturi.

Zašto je to najnezdraviji način?

Ulje u kojem jaja pržite prepuno je kalorija i zasićenih masnoća. Posebno loše je pržiti ih na maslacu jer će on dodati golemu količinu zasićenih masti, koja se povezuje sa srčanim bolestima. Uz to, loše je pržiti ih i na kokosovom ulju i masti.

>> Jaja s dodacima mogu usporiti metabolizam >>

Jaja, također, nije dobro koristiti u složencima i quicheovima jer ta jela, zbog vrhnja i sira također sadrže puno zasićenih masti. Osim toga, visoka temperatura na kojoj se jaja prže uzrokuje oksidiranje ulja što može uzrokovati razne upale u tijelu.

Kako ispeći jaja na zdrav način?

Ako ipak želite jesti pečena jaja postoji način kako da ona postanu malo zdravila. Za početak, umjesto ulja koristite sprej za kuhanje kojim se tava pošprica prije pečenja, on gotovo da nema masti i kalorija.

>> Jaja - riznica zdravlja iz prirode >>

Osim toga, možete koristiti i zdravija ulja poput maslinovog i avokadovog, a uvijek možete i skuhati ili poširati jaja za što vam ne treba nikakva dodatna masnoća. Kako bi jaja bila još zdravija uz njih možete poslužiti povrće ili napraviti omlet s povrćem, piše Eat this.

30.04.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh