« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IMPARARE, APRENDER, LEARN

Kako naučiti strani jezik?

Vrijedimo onoliko koliko jezika govorimo, a svaki dodatan jezik otvara nam niz novih vrata i mogućnosti

Strani jezici
Strani jezici (Shutterstock)
Više o

strani jezici

,

učenje

,

putovanje

,

učenje jezika

Na svijetu postoji između 2500 i 3500 različitih jezika. Izbor je dakle doista velik, a koje ćemo jezike učiti ovisi o našim željama i raspoloživim prilikama. Internet nam otvara nove mogućnosti učenja, iako su i dalje najefikasnije metode koje uključuju putovanja u inozemstvo i susrete s izvornim govornicima. Najbolji načini za učenje stranih jezika su:

1. Učenje jezika u inozemstvu
Odlična metoda za upoznavanje druge kulture, ljudi i jezika. Tečajevi stranih jezika u inozemstvu najčešće traju između dva tjedna i mjesec dana i predstavljaju jednu od najboljih investicija u vlastito znanje. Jezik se uči od izvornih govornika te u interakciji s lokalnim stanovništvom u svakodnevnim situacijama, pogotovo kad se odsjeda kod gostujuće obitelji.

2. Jezična razmjena
Funkcionira na principu "ja tebi, ti meni". Velik broj stranaca s različitih govornih područja stanuje zbog posla ili fakulteta u Hrvatskoj. Uglavnom su otvoreni za nova prijateljstva i žele naučiti hrvatski jezik. Dogovorite besplatnu razmjenu u kojoj se dva ili više puta tjedno međusobno podučavate materinjim jezicima.

3. Posao ili praksa u inozemstvu
Studentima se pružaju brojne prilike za povoljan studij ili odrađivanje prakse u inozemstvu u trajanju od šest mjeseci do godine dana. Isto tako, uslijed situacije na tržištu rada, posao (privremeni ili stalni) možete pokušati potražiti u inozemstvu (posjetite za početak internet stranice multinacionalnih kompanija). Radi se ujedno o odličnoj prilici za usavršavanje stranog jezika.

4. TV
Gledanje televizije na stranom jeziku je učinkovitije nego što na prvi pogled zvuči. Na BBC-u postoji nekoliko zanimljivih edukativnih emisija, a sljedeći puta kada kod kuće gledate film na DVD-u uključite engleske titlove umjesto hrvatskih kako biste vizualizirali gramatiku i pojedine riječi.

5. Online tečajevi
Online program poznat pod imenom RosettaStone nudi velik izbor jezika i predstavlja dobru ravnotežu između cijene i kvalitete. Na internetu postoje i neki besplatni programi (za kineski jezik i pismo, skočite na Chinese-Tools.com, francuski možete učiti na About.com, talijanski na Oggi e Domani, a španjolski na 123TeachMe) i niz interaktivnih mogućnosti poput virtualnih učionica.

6. Hipnoza
Znanstvenici su dokazali da u tzv. alfa stanju naš mozak znatno bolje upija informacije nego kada je izložen stresu i pritiscima. Hipnoza pomaže u postizanju unutarnjeg mira i opuštenosti, a učenje se odvija pomoću sugestivnih prezentacija i glazbe. Metoda može biti učinkovita samo uz stručno vodstvo i nadzor.

16.11.2010. 21:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    16.11.2010. 23:02
    imam google prevoditelj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh