« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine
MLJAC

Kako napraviti finu pincu

Domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže

Mljac!
Mljac! (Arhiva)
Više o

recepti

,

pinca

,

uskrsna pinca

Kakav bi to bio Uskrs kad ne bi bilo pince, tradicionalnog slatkog uskrsnog kruha. Mora biti na svakome stolu u Hrvatskoj, a zovu je različito u raznim dijelovima zemlje: pogača, pinka, pinca lii simica.  

Pinca se uobičajeno nosi u crkvu na blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog doručka.

Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo odličnog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže.

Recept za pincu

Sastojci

7 jaja
10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

Priprema

Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.

Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. 

Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 

Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte da dobije karakterističnu ukusnu koricu.

Uživajte!

03.04.2021. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.04.2021. 18:23
    obozavam
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh