« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
KRATKO I JASNO

Kako napisati dobar životopis

Odlučili smo sažeti onu suštinu i mudrost klasičnih vodiča za traženje posla i pisanje CV-a u nekoliko jednostavnih savjeta koje ćete lako moći zapamtiti

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

zapošljavanje

,

životopis

,

traženje posla

,

kako naći posao

Unatoč cijeloj sili savjeta kojima smo bombardirani kad je traženje posla u pitanju, pisanje kvalitetnog životopisa nije nimalo lak proces, posebice ukoliko to radite prvi put.

Možda je upravo taj šum u komunikacijskom kanalu uzrokovan nikad većim brojem savjeta i „savjeta" zaslužan za to da mnogi još uvijek zapravo ne znaju kako bi trebao izgledati komad papira s kojim se trebaju u dvadesetak sekundi predstaviti svom potencijalnom poslodavcu.

Odlučili smo sažeti onu suštinu i mudrost vodiča za traženje posla i pisanje CV-a u nekoliko jednostavnih savjeta koje ćete lako moći zapamtiti, kao i najčešće greške tražitelja posla koje svakako trebate izbjeći.

Što pisati i ne pisati u životopis?

Krenimo s eliminacijom nepotrebnih stvari, odnosno onih koje vam nimalo neće pomoći da se svidite poslodavcu, a mnogi od njih će vam u nekim slučajevima čak i odmoći.

1. Izbjegnite pisati bilo kakve podatke koji nisu direktno vezani uz ono što na profesionalnom planu nudite poslodavcu. Mnogi su ljudi skloni pisati cijele priče o svom životu, nerijetko ulazeći i u vrlo osobne detalje, a to je nešto što nitko ne želi čitati dok pokušava utvrditi jeste li mu zanimljivi kao potencijalni radnik ili ne.

2. Nipošto nemojte lagati u životopisu, a posebno ne oko stvari koje se lako daju provjeriti. U većini slučajeva ovo će vas iste sekunde diskvalificirati kao potencijalnog kandidata. Ukoliko baš morate, uljepšajte malo istinu, ali ne više od onoga što bi se moglo smatrati legitimnim reklamiranjem samoga sebe.

Napominjemo da ovo gorenavedeno vrijedi isključivo u slučaju „slobodnijeg" tipa životopisa. Ukoliko ispunjavate neki strogi obrazac s pitanjima i odgovorima (kakav zahtijeva sve više tvrtki) striktno se držite teme i kreativnost ostavite za molbu koju šaljete uz životopis.

3. Uvijek imajte na umu da je kvaliteta vaše prijave za posao odlična indikacija poslodavcu kakav ćete biti kao radnik. Iako dobro  sročen životopis nije garancija da ćete doista i biti izabrani na neko radno mjesto, onaj loše napisan najbrži je put do odbijenice.

4. Nitko od vas ne traži da se izražavate kao profesor hrvatskog jezika, ali mnogim su poslodavcima pravopisne greške i loša sintaksa vrlo odbojne. Isto tako, iako je CV uglavnom relativno strog format, potpuna odsutnost kreativnosti vrlo je negativna stvar, stoga se oduprite porivu da ga naslovite samo kao „Životopis" ili „Pero CV".

5. Ukoliko to vrsta posla za koji se prijavljujete dopušta, ne propustite priliku da se vaš životopis suptilno istakne među hrpom ostalih. Naravno, crtanje cvjetića i korištenje fluorescentnih markera na prijavi za vježbenika u odvjetničkom uredu nipošto nije dobra ideja, ali ukoliko se javljate na oglas za, primjerice, novinara na portalu ili copywritera, svakako biste trebali izbjeći dosadne i generičke rečenice i tablice.

6. I na kraju, nemojte se precjenjivati, ali ni podcjenjivati. Ne dajte da vas nedostatak dovoljnog radnog iskustva ili nekih manjih formalnih zahtjeva zastraši. Neki poslodavci, posebice ukoliko se radi o manjim tvrtkama, uzet će vas barem u razmatranje ako im se svidi vaša „priča", pozitivna energija, iskren pristup i volja da brzo učite i još brže se nametnete kao nezamjenjiv radnik. Želimo vam puno sreće.

09.01.2012. 19:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh