Kako nadoknaditi manjak vitamina D zimi?
Učinite uslugu svojem zdravlju tijekom zimskih mjeseci ovim namirnicama bogatim vitaminom D.
Većinu vitamina D koji nam je potreban dobivamo iz izravne sunčeve svjetlosti, pa možemo početi osjećati manjak ovog vitamina tijekom godišnjih doba kada sunca nema toliko dnevno.
Ova važna hranjiva tvar povezana je sa zdravljem naših kostiju i mozga, pa ako je ne dobivamo dovoljno od sunca, važno je uključiti više hrane s vitaminom D u našu svakodnevnu prehranu.
Buljooki losos - buljooki losos je vrsta lososa specifična za sjever Tihog oceana, a ova riba ima neke od najviših razina vitamina D. Iako i uzgojeni i divlji losos sadrže visoke razine vitamina D, divlji losos često sadrži više zbog rakovima kojima se hrani.
Jaja - jaja su najpoznatija po tome što sadrže proteine i kolin - hranjivu tvar potrebnu za metabolizam, kognitivnu funkciju i zdravo mišićno tkivo, ali jaja se također smatraju hranom s vitaminom D. U samo jednom jajetu dobit ćete 8 posto svoje dnevne vrijednosti, ali to možete lako udvostručiti za doručak i biti na putu prema boljem imunitetu i zdravlju kostiju.
Konzervirane sardine - sardine u konzervi jednostavan su i pristupačan način da dobijete više vitamina D za svoje kosti i mozak. Slično kao i tuna u konzervi, sardine možete jesti odmah iz konzerve, možete ih staviti na krekere ili napraviti sendvič sa salatom od sardina s majonezom, mladim lukom i omiljenim začinima.
Kravlje mlijeko, obogaćeno vitaminom D - obično kravlje mlijeko sadrži vitamin D u tragovima, ali je uobičajeno da proizvođači obogaćuju svoje mlijeko dodavanjem različitih vitamina i minerala. Kupnjom ovog mlijeka osigurat ćete oko petinu svoje dnevne vrijednosti tako što ćete popiti šalicu mlijeka ili njime preliti jutarnje žitarice. Također, postoje i biljna mlijeka (badem, zob, riža i sl.) obogaćena vitaminom D.
Riblje ulje - riblje ulje se uzima iz tkiva masne ribe i to je način da se iskoriste dobrobiti omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, a da se zapravo ne jede riba. Utvrđeno je da riblje ulje pomaže u smanjenju boli kod pacijenata s artritisom, u kontroli krvnog tlaka i kolesterola te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz ove dobrobiti, također dobivate oko 75 posto vaše dnevne vrijednosti vitamina D sa samo jednom žličicom ribljeg ulja.
Sabljarka - savršen izbor za ljude koji vole ribu, ali ne vole izražen "riblji" okus ili miris, sabljarka je blaga bijela riba koja će vam dati gotovo cijelu dnevnu dozu vitamina D u jednom filetu od 85 grama.
Dakle, malo pojačajte takvu prehranu do kraja zime, što drugo reći ;)
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar