« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana
SAVJETI

Koliko jaja možete pojesti dnevno, a da je kolesterol kako treba?

Za zdravu odraslu osobu s normalnom razinom kolesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugeriraju da 1 do 2 jaja dnevno mogu biti u redu

Smanjite malo doživljaj ;)
Smanjite malo doživljaj ;) (Arhiva)
Više o

kolesterol

,

jaja

Jaja i njihovu utjecaj na povišen kolesterol i njihova veza s kroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s konzumiranjem previše jaja razlikuje među pojedincima.

Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna ishrana, pa čak i gdje živite, mogu utjecati na to koliko jaja možete jesti dnevno bez da vam šteti. Također, uzmite u obzir količinu ukupnog kolesterola u vašoj ishrani iz hrane osim jaja.

Za zdravu odraslu osobu s normalnom razinom kolesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugeriraju da 1 do 2 jaja dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju benefite koji pomažu zdravlju srca.

Mala studija na 38 zdravih odraslih osoba otkrila je da samo 3 jaja dnevno poboljšavaju razine LDL-a i HDL-a te omjer LDL-a i HDL-a.

Međutim, stručnjaci općenito izbjegavaju preporučati više od 2 jaja dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.

Studija provedena na odraslim Korejcima dodatno je primijetila da konzumacija 2 do 7 jaja tjedno pomaže u održavanju visoke razine HDL kolesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma.

S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni učinak. Zato, jedite jaja, zdrava su za nas, no u manjim količinama...

27.10.2023. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh