« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana
DNEVNI HOROSKOP

Kako mršaviti na jednostavan način

Nedavna istraživanja ukazuju na blagodati tjelovježbe za mentalno zdravlje, uključujući njezine pozitivne učinke na kvalitetan san i generalno stanje organizma

Kako skinuti kile?
Kako skinuti kile? (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

mršavljenje

,

skidanje kila

"Održavanje kalorijskog deficita u danu ključno je za nekoga tko pokušava smršavjeti, odnosno trebate potrošiti više energije nego što je unesete", kaže dr. Christopher McGowan, specijalist za pretilost. "Premda je teorija "kalorije unutra, kalorije van" daleko složenija od jednostavne matematike i sama po sebi nije dovoljna strategija za mršavljenje, može pomoći u određivanju dnevnog unosa kalorija i potrošnje energije."

Ako želite najviše za svoj trud ili novac, sigurno se pitate: Koja vježba sagorijeva najviše kalorija? Premda smo svi različiti pa ni odgovor ne može biti tako jednostavan, stručnjaci specijalizirani za pretilost ipak se slažu da jedna vježba donosi najviše prednosti.

Koja tjelovježba sagorijeva najviše kalorija?

Sva tri stručnjaka spomenuli su trčanje. "Trčanje aktivira razne skupine mišića i aerobna je aktivnost", kaže dr. Mir Ali, barijatrijski kirurg iz Kalifornije.

Aspekt aktiviranja raznih mišića značajno utječe na mršavljenje. "Kada trčimo, koristimo svaku mišićnu skupinu u našem tijelu koja sagorijeva najviše kalorija", objašnjava dr. Mustafa H. Alibhai, također barijatrijski kirurg i stručnjak za mršavljenje.

Dr. McGowan se slaže da je trčanje najbolji izbor za maksimalno sagorijevanje kalorija, dodajući da su veslanje i plivanje također dobar izbor. "Trčanje, veslanje i plivanje su oblici aerobne aktivnosti većeg intenziteta, sa značajnijim fizičkim i kardiovaskularnim učincima", kaže dr. McGowan. "Rezultat je da ćete sagorjeti više kalorija u određenom vremenu u usporedbi s vježbama nižeg intenziteta poput hodanja."

Trčanje, trčanje i samo trčanje?

Trčanje je jednostavan način za brzo sagorijevanje puno kalorija. Međutim, ipak to neće svima biti prvi odabir jer neće svi imati jednake rezultate.

"Broj kalorija koji određena vježba sagorijeva, ovisit će o trajanju, intenzitetu i individualnim faktorima kao što je tjelesna težina", kaže dr. McGowan. "Uzimajući u obzir ove faktore, vježbe koje troše najviše energije uključuju trčanje, veslanje i plivanje. Stoga vjerojatno ne čudi da se nakon ovih oblika vježbanja osjećate gladno."

Međutim, ako niste ljubitelj trčanja (ili plivanja i veslanja), to neće biti najbolja vježba za vas. "Najbolja vježba je ona koju ćete i provesti u djelo, a svaka vježba je bolja od nikakve", kaže dr. McGowan.

13.01.2024. 08:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.01.2024. 09:14
    trcat i setat
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh