« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
ISPROBAJTE

Kako ljutnju pretvoriti u pozitivu

Ljutnja nas čini impulzivnijima, čini da podcjenjujemo rizike te povećava šanse za donošenje loših odluka

Kad su stvari van naše kontrole...
Kad su stvari van naše kontrole... (Arhiva)
Više o

ljutnja

,

život

Ljutnja je jedna od najprimitivnijih emocija koje smo u stanju osjetiti, a njezin raspon kreće se od blage frustracije do potpunog bijesa. Ona je dio našeg instinkta za samoporeživljavanje od kad je ljudske vrste. S ljutnjom se teško nositi. Kako bismo izvukli najbolje iz ovog stanja, odnosno ljutnju pretvorili u "gorivo" za nešto pozitivno, trebamo ju prvo razumjeti. 

Ljutnja može biti okidač za fizičku reakciju - borbu ili bijeg. Potiče lučenje hormona stresa - adrenalina i testosterona i priprema nas za borbu. No, hoće li naša ljutnja završiti fizičkim obračunom ili mrmljanjem sebi u bradu, ovisi o drugom dijelu mozga - prefrontalnom korteksu, koji je odgovoran za donošenje odluka i zaključivanje.

Taj dio mozga stavlja naš bijes u kontekst, podsjeća nas da se moramo ponašati na društveno prihvatljiv način i drži naše primarne instinkte pod kontrolom pa najčešće, što je dobro, svaldavamo svoj bijes i ne ulazimo u fizičke okršaje. 

Kako ljutnje utječe na načinu razmišljanja

Ljutnja nas čini impulzivnijima, čini da podcjenjujemo rizike te povećava šanse da donosimo loše odluke. Ljutnja čini i da negativno gledamo na okolinu.

Skloni smo osuđivanju drugih i unosimo nemir u zajednicu. 

Naša reakcija na osjećaj ljutnje ovisi o komunikaciji između nekoliko područja u mozgu. Kada se ta komunikacija naruši, dolazi do agresivnih ispada. Način na koji iskazujemo ljutnju utječe na naše mentalno zdravlje, kaže za The Guardian Luca Passamonti, neurolog i znanstvenik na Cambridgeu. 

Imate li ljutnja pozitivne strane?Iako je kroz povijest smatrana negativnom emocijom, pokazalo se da ipak ima nekih pozitivnih strana.  Studija provedena 2010. u Nizozemskoj potvrdila je ono što svi znamo - ljutnja može biti jak motivator. Kada smo ljuti lakše se odlučujemo mijenjati stvari i reagirati, no to treba čini hladne glave.

Pričekat da bijes prođe pa djelovati - ako i dalje smatramo da činimo dobru stvar. 

Ako ne možemo vjerovati sebi kada smo ljuti, ne možemo ni drugima. To je korisno imati na umu kako ne bismo ulazili u nepotrebne svađe i zamjerali jedni drugima.

Puno kvalitetniji pokretač od ljutnje je oprost. 

06.06.2020. 20:34:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.06.2020. 21:04
    trebase brzo smiriti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh