Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2020. 20:34:00
ISPROBAJTE

Kako ljutnju pretvoriti u pozitivu

Ljutnja nas čini impulzivnijima, čini da podcjenjujemo rizike te povećava šanse za donošenje loših odluka

Kad su stvari van naše kontrole...
Kad su stvari van naše kontrole... (Arhiva)

Ljutnja je jedna od najprimitivnijih emocija koje smo u stanju osjetiti, a njezin raspon kreće se od blage frustracije do potpunog bijesa. Ona je dio našeg instinkta za samoporeživljavanje od kad je ljudske vrste. S ljutnjom se teško nositi. Kako bismo izvukli najbolje iz ovog stanja, odnosno ljutnju pretvorili u "gorivo" za nešto pozitivno, trebamo ju prvo razumjeti. 

Ljutnja može biti okidač za fizičku reakciju - borbu ili bijeg. Potiče lučenje hormona stresa - adrenalina i testosterona i priprema nas za borbu. No, hoće li naša ljutnja završiti fizičkim obračunom ili mrmljanjem sebi u bradu, ovisi o drugom dijelu mozga - prefrontalnom korteksu, koji je odgovoran za donošenje odluka i zaključivanje.

Taj dio mozga stavlja naš bijes u kontekst, podsjeća nas da se moramo ponašati na društveno prihvatljiv način i drži naše primarne instinkte pod kontrolom pa najčešće, što je dobro, svaldavamo svoj bijes i ne ulazimo u fizičke okršaje. 

Kako ljutnje utječe na načinu razmišljanja

Ljutnja nas čini impulzivnijima, čini da podcjenjujemo rizike te povećava šanse da donosimo loše odluke. Ljutnja čini i da negativno gledamo na okolinu.

Skloni smo osuđivanju drugih i unosimo nemir u zajednicu. 

Naša reakcija na osjećaj ljutnje ovisi o komunikaciji između nekoliko područja u mozgu. Kada se ta komunikacija naruši, dolazi do agresivnih ispada. Način na koji iskazujemo ljutnju utječe na naše mentalno zdravlje, kaže za The Guardian Luca Passamonti, neurolog i znanstvenik na Cambridgeu. 

Imate li ljutnja pozitivne strane?Iako je kroz povijest smatrana negativnom emocijom, pokazalo se da ipak ima nekih pozitivnih strana.  Studija provedena 2010. u Nizozemskoj potvrdila je ono što svi znamo - ljutnja može biti jak motivator. Kada smo ljuti lakše se odlučujemo mijenjati stvari i reagirati, no to treba čini hladne glave.

Pričekat da bijes prođe pa djelovati - ako i dalje smatramo da činimo dobru stvar. 

Ako ne možemo vjerovati sebi kada smo ljuti, ne možemo ni drugima. To je korisno imati na umu kako ne bismo ulazili u nepotrebne svađe i zamjerali jedni drugima.

Puno kvalitetniji pokretač od ljutnje je oprost. 

06.06.2020. 20:34:00
http://metro-portal.hr/kako-ljutnju-pretvoriti-u-pozitivu/125571/