« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako kuhati s vinom

Vino vam može pomoći da skuhate zdravu hranu, a ujedno će u vaša jela unijeti sasvim novu i očaravajuću aromu

Koristite li vino dok kuhate?
Koristite li vino dok kuhate? (Deviantart)
Više o

vino

,

kuhanje

Postoje ljudi koji jednostavno ne mogu provesti dan kod kuće i u kuhinji bez vina. Međutim postoje i oni koji ga ne koriste često, ali uvijek nekako završe  s nekoliko boca u hladnjaku ili u ostavi, naročito nakon sezone darivanja , roštilja i raznih kućnih okupljanja. Ako pripadate ovoj drugoj skupini, zašto ne biste sve to fino vino upotrijebili u kuhinji? Možda niste znali, ali vino vam može pomoći da skuhate zdravu hranu, a ujedno će u vaša jela unijeti sasvim novu i očaravajuću aromu.

Poboljšavanje okusa i ukupne arome

Kad kuhate jela s namirnicama koje ćemo vam upravo navesti, crno ili bijelo vino će vam biti od velike koristi ako želite pojačati njihovu aromu - vino će s lakoćom naglasiti sve dobro iz svakog pojedinog sastojka:

  • Crno vino - breskve, čokolada, višnje, kava, naranče, šumsko voće, šljive
  • Bijelo vino - gljive, limun/citrus, karamela, ananas, lubenica, masline, jabuka

 

Koje vino s kojim jelom?

Osnovno pravilo je da lagano bijelo vino ide uz lagana jela - piletina, šunka, teletina, puretina, riba, morski plodovi. I obrnuto, crna vina uz teža jela kao što su govedina, guska, patka, tjestenina, svinjetina.

Kiselina u vinu

Kad se spominje kiselost misli se na okus koji je rezultat sastojaka iz jela kao što je vinski ocat, limunski sok i bilo koji drugi element slična oštra okusa koji se dodaje radi poboljšanja arome samoga vina tijekom njegove proizvodnje. Kiselina je prisutna i u bijelom i u crnom vinu i pojačava okus namirnica koje nisu toliko dominantne u samom jelu.

Tanin u crnom vinu

Tanin vinu daje gorak okus. Ima u crnom vinu i upravo zato ono ide dobro s teškim crvenim mesom kao što je govedina (odrezak). prema mišljenju brojnih stručnjaka, tanin navodno smanjuje osjećaj gladi kad ga unosite s visokoproteinskim namirnicama. Međutim, neka istraživanja ga krive za mamurluk - sve u svemu, moguće je da je tanin kao dvosjekli mač, ali ako ste umjereni, nema straha.

Slatko protiv suhog vina

Slatka vina, kao to sam naziv sugerira, sadrže puno šećera u prirodnom obliku kojeg dobivamo iz grožđa. s druge strane, suha vina imaju veći alkoholni udio i manje šećera (S enološkog stajališta, suha su vina ona u kojima je sadržaj neprevrela šećera manji od 2 g/l, jer, su ona biološki, u pogledu refermentacije, ali i nekih drugih štetnih pretvorbi, stabilna). Odaberite suho ili slatko vino ovisno o tome koju aromu želite naglasiti u jelu - više slatkoće ili manje slatkoće.

Budite inovativni

Zaista, tajna dobre kuhinje je u inovativnosti. Koristite vino za marinade kako biste ublažili meso i jelu dodali aromatičnost. Vino će prilikom kuhanja morsku hranu i meso dulje držati sočnima i vlažnima. Eksperimentirajte. Lagano sipajte vino u hranu koja se krčka, naglasite skrivene i inače suzbijene okuse namirnica i dodataka koji prilikom klasičnih metoda kuhanja ne dolaze do izražaja.

02.04.2011. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh