« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana
SAVJETI

Kako jesti hranu koju zapravo ne volite?

Izbirljivost u prehrani može postati problem ako dovodi do manjka vitamina i minerala, posebno ako izbjegavate čitave grupe hrane poput povrća

Neku hranu stvarno ne volimo...
Neku hranu stvarno ne volimo... (Arhiva)
Više o

hrana

,

namirnice

,

izbirljivost

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam mogu pomoći naučiti uživati u hrani kojoj trenutno ne uživate:

1. Jedite i nastavite jesti. Potrebna je samo mala porcija da bi se s vremenom izgradila sklonost prema određenom okusu. Može proći 10-15 pokušaja ili više prije nego što možete reći da vam se hrana sviđa.

2. Maskirajte gorčinu jedući određenu namirnicu s drugom hranom ili sastojcima koji sadrže sol ili šećer. Na primjer, gorku rikolu možete kombinirati sa slatkim preljevom za salatu.

3. Jedite neželjenu namirnicu više puta u pozitivnom kontekstu. To znači da je jedete nakon bavljenja omiljenim sportom ili u društvu ljudi koje volite. Osim toga, možete je jesti s hranom u kojoj već uživate. Ako se radi o nekom povrću, pokušajte ga kombinirati s omiljenim proteinom.

4. Jedite neželjenu namirnicu kad ste gladni. Kada ste gladni, bit će vam lakše prihvatiti okus kojem inače možda niste skloni.

5. Prisjetite se zašto želite naučiti jesti određenu namirnicu. Možda je to zbog zdravstvenih razloga ili zato što ste preselili u drugu zemlju i imate problema s lokalnom kuhinjom. Konkretni razlozi lakše će vas motivirati.

6. Mijenjajte navike što je ranije moguće. Djeci je lakše naučiti voljeti novu hranu jer njihovi okusi nisu toliko razdijeljeni.

7. Zapamtite: Što više hrane volite, lakše ćete naučiti voljeti drugu hranu.

Uravnotežena i raznolika prehrana nužna je za dobro zdravlje. Izbirljivost u prehrani može postati problem ako dovodi do manjka vitamina i minerala, posebno ako izbjegavate čitave grupe hrane poput povrća.

11.12.2023. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.12.2023. 16:25
    ja sve mogu osim mesa haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh