« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Kako izbjeći da nas drugi zaraze - stresom

Stres je sličan prehladi - možete ga uhvatiti od drugih ljudi. I da, baš poput virusa, može vas ostaviti s osjećajem (emocionalnog) umora

Ne dozvolite da vas optereti tuđi stres
Ne dozvolite da vas optereti tuđi stres (Arhiva)
Više o

stres

,

savjeti

Stres se može opisati i kao krovni termin za negativne emocije poput brige, tjeskobe i frustracije - je zarazan. Slično kao prehlada, možete ga uhvatiti od drugih ljudi. I da, baš poput virusa, može vas ostaviti s osjećajem (emocionalnog) umora.

Kao dio svog istraživanja o stresu i ponašanju, dr. Sc. Tony Buchanan, suvoditelj programa neuroznanosti na Sveučilištu Saint Louis u St. Louisu, Missouri, prikupio je podatke od tisuća ljudi u zadatku pod nazivom "Trier Social Stress Test".

Tijekom svakog testa, studenti se regrutiraju da se ustanu pred skupinom stranaca i održe javni govor, a potom su ih tražili da izračunaju neke teške aritmetike - u glavi. Osmišljeno je biti stresno, sve do bezosjećajnih izraza lica istraživača koji gledaju.

Kao rezultat toga, sudionici postaju zbunjeni, kaže Buchanan. Pogrešno računaju.  Zaboravljaju "prave" riječi koje žele koristiti. I premda je za svaki eksperiment njegova uloga bila samo uloga promatrača, Buchanan priznaje: "Počeo sam se osjećati loše."

Njegova reakcija nije anomalija.

Kao ljudi, uvijek smo imali stečen biološki interes za podizanje svijesti o tome kako se osjećaju drugi oko nas. "Mi smo društvena bića i naš opstanak, s evolucijskog gledišta, jako ovisi o našoj sposobnosti čitanja drugih, bilo da su oni prijatelj ili neprijatelj", rekao je Buchanan, a prenosi Healthline.

Kada su istraživači na Sveučilištu British Columbia (UBC) prikupili uzorke sline od preko 400 učenika osnovnih škola, otkrili su da u učionicama gdje su učitelji "izgorjeli", učenici imali višu razinu kortizola, tj. hormona stresa. Nitko ne zna koliko dugo traje posljedica ove zaraze. Ali evo kratkih savjeta kako ju možete izbjeći:

  1. Blokirajte sve negativno oko vas
  2. Izađite na svježi zrak
  3. Razgovarajte s nekom osobom od povjerenja
  4. Postavite jasne granice - fizički se odmaknite od osbe koja prenosi stres dok s ene smiri
  5. Napravite mentalni korak natrag - zamislite se kao odvojenog promatrača
  6. Nemojte zaboraviti na disanje - naše disanje postaje sve brže pa obratite pažnju na duljinu svojih udisaja i izdisaja
  7. Izgradite svoj emocionalni imunološki sustav - pronađite stvari koje vas opuštaju i kojim ćete napuniti baterije, a koje možete rutinski raditi
  8. Gledajte unaprijed - kada ste duboku u stresnoj interakciji, počnite planirati ono što možete učiniti nakon toga kako biste smanjili pritisak
10.05.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh