« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
LJETOOO :)

Koji bismo najmanji zaštitni faktor kreme za sunčanje trebali nositi?

Idealno rješenje bilo bi korištenje kreme s zaštitnim faktorom 30 ili više.

Koji faktor vam treba?
Koji faktor vam treba? (Pixabay)
Više o

sunčanje

,

ljeto

,

zaštitni faktor

Ljeto nam je iza ugla, na što nas već i sad tu i tamo voli podsjetiti pokoja poviša temperatura.
Iako sunce još nije dovoljno jako da nas ometa u aktivnostima koje tijekom dana obavljamo na svježem zraku, dermatolozi upozoravaju da ga treba shvatiti ozbiljno i već sada početi koristiti kreme, losione ili ulja sa zaštitnim faktorima (SPF).

Takve kreme dostupne su u većini ljekarna, drogerija i trgovina, a svrstavaju se u tri kategorije: kreme s niskim zaštitnim faktorom (6 do 14 SPF), srednjim faktorom (15 do 29 SPF), visokim (30 do 50 SPF) i vrlo visokim zaštitnim faktorom (50+ SPF).

Osim brojke koja označava SPF, na parkiranju kreme trebali bismo obraćati pažnju i na zaštitu koju pruža od UVA zračenja. Zaštitni faktor štiti protiv UVB (ultraljubičastih B zraka), dok UVA oznaka ukazuje na to koliko krema upija ultraljubičastih A zraka.

Apsorpcija UVA zraka u kožu dovodi do preuranjenog starenja kože, a izlaganje UBV zrakama povezano je s rizikom od razvijanja karcinoma. Omjer SPF i PPD (faktor koji štiti od UVA zraka) trebao bi biti najmanje 2:1, dakle ako je SPF 20, PPD bi trebao biti 10.

Na kremama za sunčanje ne bi se smjelo štedjeti, a prije kupovine svakako se raspitajte o tome koje vrste i brendovi pružaju najbolju zaštitu.

Dermatolozi preporučuju kreme sa SPF-om od minimalno 30, a trebamo ih početi koristiti već u proljeće. Kremu za sunčanje treba nanijeti barem pola sata prije izlaganja suncu i postupak ponoviti nekoliko puta dnevno (pogotovo ako ulazimo u vodu). Većina krema ima rok trajanja od otprilike 12 mjeseci, tako da svakako provjerite i tu brojku prije nego što skinete prošlogodišnju kremu s police. I ne zaboravite namazati usne koje su također vrlo osjetljive.

Piše: Andrea Holi
10.05.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh