« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ALM TEHNOLOGIJA

Kako isprintati bicikl

ALM tehnologija pomoću 3D printera omogućuje jeftinu i ekološki prihvatljivu proizvodnju bicikla

Airbike
Airbike (EADS)
Više o

bicikli

,

EADS

,

printer

,

Airbike

,

3D printer

Stigao je prvi bicikl kojeg možemo isprintati. Sastoji se od najlona i slojevito proizvodi postupkom koji se zove "Additive Layer Manufacturing" (ALM). Stabilan je i čvrst poput bicikla od aluminija ili čelika, nije ga potrebno sastavljati niti posebno održavati.

>>Dizajneri stvorili prve funkcionalne 3D cipele

"Siguran sam da nam ALM tehnologija donosi svojevrsnu revoluciju u proizvodnji", rekao je Robin Southwell, izvršni direktor koncerna EADS.

Bicikl je zasad u fazi testiranja kako bi EADS potencijalnim kupcima mogao jamčiti sigurnost na dva isprintana kotača. ALM tehnologija se jako brzo razvija, a proizvedeni dijelovi su do 65% lakši od klasičnih proizvoda pri čemu su podjednako čvrsti.

>>Prvi 3D printer kojeg možemo napraviti sami

Europski aeronautički div EADS tehnologiju namjerava koristiti u proizvodnji zrakoplova. Studije su, naime, pokazale da kompanije mogu sa zrakoplovom koji je 1 kg lakši tijekom životnog ciklusa zrakoplova uštedjeti oko 3500 dolara na gorivu i smanjiti emisiju CO2.

>>Hranu ćemo u budućnosti printati?

ALM tehnologijom i 3D printerima uskoro bismo mogli sami jeftino proizvoditi potrepštine za ured, domaćinstvo i slobodno vrijeme. Proizvodnja je ekološki prihvatljiva zbog smanjene emisije štetnih plinova i manje količine nusproizvoda. EADS ambiciozno predviđa da će jednoga dana čitavi "printanje" zamijeniti čitave proizvodne pogone i tvornice.

23.03.2011. 09:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh