« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
3D PREHRANA

Hranu ćemo u budućnosti printati?

Stručnjaci rade na 3D printeru koji bi nam u budućnosti mogao ispisivati hranu - zasad zvuči nevjerojatno, ali tko zna...

Hranu ćemo u budućnosti printati?
Hranu ćemo u budućnosti printati? (DeviantArt)
Više o

hrana

,

printanje

,

3D hrana

Hranu bismo u budućosti mogli, pazite ovo, isprintati! Da, da - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u New Yorku razvijaju 3D printer hrane koji bi bio svima dostupan. Koristio bi sirove namirnice, a vi biste u njega samo morali staviti ''tinte'' hrane, odabrati recept i kliknuti, prenosi Daily Mail.

Niz šprica donosio bi hranu sloj po sloj prema elektroničkom otisku koji određuje koji točno sastojci idu kamo, a sve to korištenjem tradicionalnog CAD softvera.

>> Savršene kombinacije superhrane

Ovaj neobičan izum imao bi višestruku korist. Primjerice, liječnici bi jednostavno mogli pripremiti jela koja odgovaraju potrebama pacijenata, a svi bismo u budućnosti mogli sami određivati okus, teksturu i druge karakteristike svojih obroka jer bi se recepti lako mogli prilagođavati i mijenjati.

Tinte su zasad ograničene na svu hranu koja se može istisnuti iz šprice, kao što su tekući sir, čokolada ili tijesto za kolače, ali znanstvenici rade na tome i druge namirnice i sastojke pretvore u materijale koji se mogu istisnuti iz šprice. Do sada su imali uspjeha u nekim kolačićima i tortama.

26.12.2010. 20:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Goran
    27.12.2010. 15:14
    REplikator*
  2. avatar
    Mohor
    29.12.2010. 21:20
    Jedini je problem što će sve te tinte biti GMO, bojila umjetna, a rak će biti domaća životinja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh