« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
COOL

Kako ispeći dobar kruh

Za kruh su potrebna doslovno samo tri sastojka, brašno, voda i sol, ili četiri, ako u sve dodajete kvasac

Što vam treba za dobar kruh?
Što vam treba za dobar kruh? (Arhiva)
Više o

kruh

,

savjeti

,

dobar kruh

Kruh naš svagdašnji jede se svakoga dana - većina ljudi kupuje kruh bez puno razmišljanja, no ima onih koji pažljivo biraju sastojke i peku ga sami... upravo za te je ovaj tekst.

Naime, za kruh su potrebna doslovno samo tri sastojka, brašno, voda i sol. Četiri, ako u sve dodajete kvasac. Također možete dodati i sjemenke ako niste potpuni početnik.

Ako, pak, tek krećete peći vlastiti kruh nekoliko je grešaka koje vrlo lako možete napraviti, a prilično utječu na to kako će vam kruh ispasti.

>> Zašto treba izbjegavati kruh i kolače iz trgovina >>

Koristite premladi starter - ako ste od onih ambicioznijih koji sami doma rade starter, važno je da starter ostavite da dozri do kraja. Ako za kruh koristite premladi starter kruh će biti prezbijen i žilav.

Koristite krivo brašno - tekstura kruha može biti potpuno kriva ako koristite krivo brašno. Različite vrste braša imaju različita glutenska svojstva. U receptu pročitajte kakvo vam brašno treba ili na pakiranju brašnja pročitajte je li pogodno za kruh.

Prekratko ga mijesite - kako biste pogodili teksturu kruh treba dobro premijesiti. Tako se aktivira gluten. Najčešća pogreška je što ljudi premalo mijese kruh. Kruh bi trebalo mijestiti 15 do 20 minuta.

>> 3 vrste kruha koje su dobre za vas >>

Prekratko ga ostavljate na dizanju - kvascu treba vremena da naraste kako bi se kruh digao. Često su ljudi prenestrpljivi pa skraćuju vrijeme dizanja.  U receptima je obično napisano koliko dugo se kruh treba dizati i to treba poštovati.

Ubijate kvasac - ako vam se tijesto ne diže, gotovo je sigurno da ste ubili kvasac. Kvasac najprije treba staviti u mlaku vodu da "procvjeta". Ako je voda prevruća, ubit će kvasac, ako je prehladna neće ga aktivirati.

>> Dobar trik za svjež kruh >>

Volite topli kruh - da, topli ruh je prefin, ali ako ga zarežete dok je još topao on će dobiti previše zraka, osušit će se i popljesniviti, piše Eat this.

02.06.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.06.2021. 10:09
    volim topli kruh
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh