« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
COOL

Kako glazba djeluje na mozak?

Slušanje glazbe još i više motivira mozak za učenje tako što stimulira neurološke veze povezane s procesima obrade informacija

Slušajte i trenirajte mozak
Slušajte i trenirajte mozak (Arhiva)
Više o

glazba

,

mozak

Glazba ima pozitivan učinak na mozak, to je dokazano brojnim istraživanjima, a neka od njih pokazala su da slušanje i sviranje glazbe poboljšava protok krvi u svim dijelovima mozga koji su uključeni u proces govora. 

Najnovija su, pak, istraživanja pokazala da slušanje glazbe još i više motivira mozak za učenje tako što stimulira neurološke veze povezane s procesima obrade informacija.  

Također, rezultati su pokazali kako glazbeni treninzi utječu čak i na kontrolu pažnje. Znanstvenik Paulo Barazza sa Sveučilišta u Santiagu, zajedno je sa svojim timom proveo istraživanje u kojem je usporedio glazbenike (pijaniste koji se time bave već 12 godina) i one koji se nikada nisu bavili glazbom. 

Obje su grupe rješavale isti test pozornosti u kojima su im znanstvenici brzim tempom izmijenjivali slike pred njihovim očima te mjerili koliko je mozgu potrebno da registrira promjenu slika. 

Pijanistima je trebalo 43.84 milisekunde, dok je drugoj grupi trebalo 53.83 milisekundi da registrira promjenu slike što znači da su njihovu procesi obrade sporiji. 

Sve u svemu - slušajte, svirajte i uživajte!

05.04.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.04.2019. 09:32
    samo ne jako
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh